Eșecul strălucit al educației

Importantă știre de presă: „România a obținut două medalii de aur, două de argint, trei de bronz și o mențiune de onoare la Olimpiada Asiatică de Fizică 2025, unde țara noastră a participat cu statut de invitat.” Într-o competiție cu 208 concurenți din 28 de țări, echipa României a strâns un impresionant buchet de trofee – și nu într-o companie oarecare, ci concurând cu școlari din Asia, continentul care excelează în realizări academice și unde educația este ridicată la nivel de prioritate națională.
Foarte bine – veți zice – bravo lor și mult succes pe mai departe. Și în acest punct, tabloul se înnegurează iremediabil și devine extrem de îngrijorător. Fiindcă este extrem de ușor să constatăm că cei care muncesc din greu, se străduiesc fără preget și privesc spre un viitor strălucitor (al lor și al umanității) sunt tot mai puțini și încep să se piardă în marea masă de consumatori grobieni și violenți, care au frecventat vreo școală cu infinită scârbă și cu profund dezinteres orice formă de educație religioasă.
Sunt nevoit să constat că cele două milenii de intensă și forțată educație religioasă au eșuat lamentabil, întrucât ființele omenești par acum să fie la fel de ticăloase, sângeroase și necruțătoare ca oricând în istorie. Se știe că omul, alături de alte două specii animale (cimpanzeu și pisică), face parte din triada nefastă a „ucigașilor de plăcere” care găsesc satisfacție – împlinire, chiar – în a ucide fără milă alte ființe, fără un scop de hrănire. Iar omul, mărețul om, culme a „creației” și vicarul divinității pe Pământ, este SINGURA specie care găsește o plăcere, sau măcar un sentiment al datoriei împlinite, în măcelărirea a milioane de semeni.
În Marea Britanie este în curs o investigație oficială asupra uciderilor cu sânge rece efectuate de trupele speciale britanice în Irak și Afganistan, inclusiv împotriva unor copii inofensivi și lipsiți de apărare. În Oradea, trei „onorabili” proxeneți au fost condamnați la închisoare pe viață după ce au torturat două dintre „sclavele” lor, una pierzându-și viața. În S.U.A. crește îngrijorător o ciudată epidemie: părinți care scot armele la meciurile de fotbal ale progeniturilor, adăugând încă o surprinzătoare modalitate de a vărsa niscaiva sânge omenesc într-o țară care are deja mai multe arme decât creiere. Armele le folosesc cu entuziasm, creierele…
Tot în S.U.A., tărâmul tuturor teoriilor conspiraționiste imaginabile, un grup violent a amenințat cu distrugerea radarurilor Doppler ale Administrației Meteorologice, utilizate pentru urmărirea evoluției vremii, fiindcă își imaginează că acele instalații sunt, de fapt, mașinării care influențează mersul vremii. Și iată cum au găsit ei o explicație credibilă (pentru ei, desigur) pentru criza ecologică în care se află umanitatea: un complot guvernamental, menit să… oare ce…?
Impregnat până la ultima fibră de idealurile înalte ale educației moderne și ferm convins că singura cale de dezvoltare a atomului uman este educația intensă, sistematică și responsabilă, am crezut din adâncul sufletului că efortul educațional desfășurat în Europa în ultimele patru secole (inițiat de Renaștere, Reforma protestantă și Iluminism) va constitui o alternativă valoroasă la învățământul religios și va bătători o nouă cale a educației și dezvoltării umane.
Din nou, eșec răsunător (desigur, nimeni nu pare să-l fi auzit prăbușindu-se…). Obiectivul învățământului laic era de a înlocui primatul nebulos al divinității cu primatul concret al ființei umane educate, responsabile și interesate în destinul său și al semenilor săi. Continuăm să ne mințim asupra calității învățământului nostru (chiar dacă „producem” genii din când în când), fără să înțelegem că, în adulația noastră pentru vârfurile strălucitoare, care vor fura atenția și admirația mulțimii. Scăpăm din vedere masa întunecată de semi-analfabeți și semi-idioți, care crește fără încetare. Dar care găsește o ciudată și perversă împlinire în numărul său, care fojgăie fără încetare pe mediile sociale, hrănindu-se din conspirații, preocupări mărunte și mizerabile. În aceste zile poți deveni o „celebritate” pe TikTok fără a ști nimic altceva decât cum să te prezinți atrăgător în fața suporterilor și admiratorilor tăi.
În ultima sa lucrare, publicată în 1995, Carl Sagan se exprima fără ocolișuri, anticipând situația de azi: „Mă tem că puterea tehnologică va fi concentrată în mâinile câtorva, iar oamenii își vor pierde capacitatea de a-și controla destinul. Fiecare individ va cădea pradă ghicitoriei cu cristale și va răsfoi agitat paginile horoscoapelor. Într-un peisaj în care lipsa gândirii critice și incapacitatea de a discerne între realitate și plăcerea imediată devin ceva normal, ne vom scufunda aproape imperceptibil în apele întunecate ale superstiției.”
Cu doar 30 de ani în urmă, Carl Sagan intuia ceea ce urmează. Priviți tabloul din alegerile din România: până și suporterii singurului candidat cu ceva glagore în cap sunt ca niște brute sângeroase, gata să-i desființeze și să-i nimicească pe oponenți. Am crezut mereu cu tărie că pacea, armonia, justiția, dreptatea, respectul ar trebui să poată fi coborâte din cerul aspirațiilor și speranțelor pe pajiștea vieții de fiecare zi. Fals, fals, de trei ori fals. Îmi pare chiar că se întâmplă tot mai puțin și tot mai anevoios. Deci tot efortul nostru de a educa hoarda omenească, tot mai numeroasă și mai îndestulată, pare că a fost în zadar.
În sinea lor, în ciuda spoielii de „civilizație” și de „rafinament”, oamenii au rămas în bună măsură la fel de primitivi ca în urmă cu două milenii. Ceea ce este foarte periculos, fiindcă posibilitățile de a face rău au crescut înmiit în ăst răstimp.