Emil Boc vs UTCN. Ne încălzim cu hidrogen, la Cluj, după ce vom circula cu metroul :)

Autor  Ionel Lespuc   în       1 lunã în urmã     809 Vizualizări  

La ultima ședință de Consiliu Local, primarul Emil Boc a anunțat că Primăria colaborează cu Universitatea Tehnică pentru obiectivul încălzirii locuințelor și instituțiilor publice cu hidrogen, utilizând rețeaua actuală de alimentare cu gaz metan. Este un amendament primit de la USR PLUS de Boc la bugetul pe 2021, pe care primarul l-a îmbrățișat rapid.

“Am deschis colaborarea cu Universitatea Tehnică pentru un proiect de cercetare-inovare în acest sens. Apreciez ideea. Este clar că dimensiunea aceasta va câștiga teren, sunt multe resurse europene de finanțare. La fel ca în cazul autobuzelor autonome, parteneriatul cu UTCN ne va da soluția în această direcție.“, a spus Emil Boc.

Cu autobuzele autonome, da, cu hidrogenul, nu. De la ședința de Consiliu Local am tot întrebat la mai multe facultăți și catedre ale Universității Tehnice. Am strâns răspunsuri de “nu” pe toate vocile și cu toate accentele posibile. Astăzi vă putem spune limpede că nimeni din UTCN nu a auzit de vreun parteneriat cu Primăria pe acest subiect. În plus, și dacă ar exista, ar fi lipsit momentan de sens. Nimeni din UTCN nu studiază încălzirea cu hidrogen. La departamentul de “Autovehicule rutiere” se studiază însă transportul pe bază de hidrogen; Compania de Transport Public (CTP) Cluj a anunțat că are în plan achiziția de autobuze pe bază de hidrogen, însă nu au existat bani pentru acestea în 2021.

Este posibil să avem încălzirea locuințelor cu hidrogen, la Cluj, dar probabil după ce vom circula cu metroul. 

Iată ce ne-au spus doi profesori universitari. “M-ați făcut curios și am sunat la mai mulți dintre colegi, nimeni nu știe absolut nimic. Nu avem parteneriat pe această temă”, a menționat unul dintre ei. Al doilea a fost și mai categoric: “În UTCN și în Cluj nu există specialiști în încălzirea locuințelor cu hidrogen. Nu am auzit să fie. În România, pe studiul privind utilizarea hidrogenului, cu instalarea de celule de combustie la vehicule, este ICSI Vâlcea. Ei au instalată o celulă pe un vehicul. Dar pentru încălzire cu hidrogen nu există specialiști”.

În data de 25 iunie 2019 a fost pusă în funcțiune prima centrală termică din lume alimentată cu hidrogen care funcționează în condiții reale de exploatare, într-un proiect pilot din Rozenburg, Olanda. Această centrală arde hidrogen pur, care a este produs în mod sustenabil, utilizând energie eoliană sau solară, fără a produce CO2 în timpul producției.

About