Doi clujeni au descoperit călătoria în timp :)

Autor  Ionel Lespuc   în       2 luni în urmã     3082 Vizualizări  

Ea vine din Moldova noastră, el este francez get-bet. Alina și Olivier locuiesc la Cluj, unde au un magazin de vestimentație de gală. Ei sunt cei care au descoperit călătoria în timp. Nu sunt însă oameni de știință, nici nu joacă în filmul „Înapoi în viitor”. Dacă vreți, la modul cel mai simpatic, au doar “nebunia” în comun cu marii cercetători, reali sau maimuțăriți la Hollywood. Pentru că nu se urcă într-o capsulă ca să ajungă la începutul anilor 1900, ci participă la evenimente de reconstituire a acestora. Alina a fost curtezana și poeta venețiană Veronica Franco sau țarină, iar Olivier a purtat costume de ofițer al aviației regale britanice, de pirat și l-a întruchipat chiar pe Zorro. Au împreună un cont cu fotografii superbe pe Instagram, Time Travelers, impregnat de parfum de epocă.

“Ne-am implicat mai elaborat de zece ani, de când suntem obligați să călătorim mai mult, din punct de vedere profesional, și ne permitem să ne și distrăm puțin. Altfel, pasiunea vine din copilăria mea, de când vizitam cu părinții mei castelele din Franța. Mergem la diferite evenimente tematice. Am fost în Franța, la Versailles, la un bal din secolul al XVIII-lea, sau la castelul Breteuil, la o sindrofie din secolul al XIX. Mergem în Germania, dar favorita noastră este Veneția. Nu lipsim în niciun an la carnaval, iar acolo fiecare seară este tematică. Schimbăm epoci și haine”, a povestit Olivier Anceau.

Alina și Olivier își creează singuri costumele și spun că investiția nu este uriașă. Mai mare este efortul, căci, nu-i așa?, nu se face călătorie în timp fără sacrificiu. De exemplu, pentru mantoul și cocoșnicul (tiara) prezentate pentru vlogul Lespuc le spune, Alina a cusut zile în șir. Asta pentru că, în vlog, cei doi participă la un bal rusesc, desfășurat la Sankt Petersburg. Istoria nu a consemnat că la acest bal țarina s-a îndrăgostit de un falnic ofițer polonez.

“Am cumpărat această haină dintr-un magazin din Paris, nici nu mai știu de ce. Apoi am observat cât de mult seamănă cu mantoul țarinei. Sigur, țarina avea o mulțime de perle, așa că mi-a dat de lucru. Am cusut 4.000 de mărgele, una câte una. Au fost săptămâni întregi de muncă. Tiara mi-a făcut-o Olivier”, este o caracterizare a procesului de producție pentru o singură toaletă. În schimb, Olivier a fost mai norocos: s-a costumat cumpărând câteva vechituri de la Oser și aplicându-le pe veston pe care l-a cusut la magazinul său, cu un material “la 30 de lei metrul”.

Dragi cititori, am o rugăminte. Să nu îi spuneți țarului că ofițerul polonez a sărutat-o pe țarină, la finalul vlogului Lespuc le spune ;).

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.