Dialog cu scântei în Consiliul local, primarul a dat-o în tabloid. „Înfigeți cuțitul în spatele funcționarilor”

Autor  Ionel Lespuc   în       2 luni în urmã     2007 Vizualizări.  

O serie de funcționari publici din Primărie primesc, în urma ședinței de astăzi a Consiliului local, 15% în plus la salariu, pentru condiții vătămătoare și periculoase de muncă. Și directorii, și manipulanții, fără nicio diferențiere. Toți sunt în același pericol, potrivit Primăriei, toți merită maximum prevăzut de lege. Mai mult, factorii nocivi nu pot fi eliminați. În raport se arată că pericolul este constituit, în cazul celor mai mulți, de stres, munca la birou, vorbit la telefon și tastat la calculator.

Este pentru prima dată când aceste sporuri nesimțite au parte de opoziție în Consiliul local. Până astăzi, toate deciziile de acest fel au trecut lin.

Iată un citat pe acest subiect dintr-un articol publicat de revista Newsweek (AICI): Deși buletinele de sănătate ar trebui să pună angajații pe fugă, aceștia revin, zi de zi, la birourile primăriei din Cluj Napoca. „Cu referire la măsurile luate de către instituție, pentru dispariția acestor factori (de risc), în buletinul de determinare prin expertizare s-a constatat că angajatorul a aplicat măsuri de normalizare a condițiilor de muncă, conform precizărilor scrise, și anume : achiziție scaune ergonomice; achiziție calculatoare și monitoare noi; renovare birouri (zugrăvit și schimbat pardoseala); achiziție echipamente de protecție în cadrul compartimentelor unde s-a impus acest aspect prin natura activității desfășurate”, ne precizează primăria. Deși, s-au făcut lucrări ample pentru desfășurarea activității în bune condiții sanitare, factorii nocivi nu au dispărut, cel puțin pe parcursul anului trecut.

A existat astăzi o dezbatere publică aprigă, în care Emil Boc a dat în tabloid. Pentru că nu a găsit argumente valide în disputa cu consilierul local Adriana Cristian, decât că măsura respectă legea, Boc a dat-o în “înfipt cuțitul în spatele funcționarilor”, “poziții pentru like-uri pe Facebook”, “cum își fac USR-iștii cruce, cu stânga sau cu dreapta”, ba chiar i-a îndemnat pe angajații Primăriei să răspundă mai lent la cererile consilierilor USR, dacă aceștia votează împotriva sporurilor. Per ansamblu, ceea ce susține Emil Boc este că Primăria „dă impulsuri orașului” și că numai așa poate să îi plătească mai bine pe angajații săi performanți.

Raport fake, salarii fake. De ce spun că Primăria își bate joc de noi

Poziția consilierului Adriana Cristian – care este manager în privat – a fost să se ofere sporuri doar acelor categorii de angajați care fac muncă grea (muncitori calificați, manipulanți, îngrijitori) și să se găsească modalități de bonusare a acelor angajați care performează. 

“În viziunea raportului Direcției de sănătate publică, toți IT-iștii, toți politicienii, toți funcționarii ar trebui să primească acest spor. Toți stăm pe scaune, toți lucrăm la calaculator. Vom cere corpului de control al Ministerului Sănătății modul în care s-a făcut raportul DSP. Este un raport fantasmagoric. Se arată acolo că este necesar sporul pentri că apar hernii de disc; banii nu îi ajută pe cei cu hernii de disc, ajută să cumpărăm scaune mai bune și monitoare mai bune. Sau sunt probleme de ponderabilitate. Banii nu ajută ponderabilitate, ajută să le luăm abonamente la sală, să îi ajutăm să aibă un stil de viață sănătos. Este o găselniță românească, în modul cel mai peiorativ, pentru că nu găsim metode să îi remunerăm cum trebui. Noi cerem primăriei să vină cu un plan de eliminare a acestor sporuri și îmbunătățirea condițiilor de muncă”, a spus Adriana Cristian.

“Nu sunt sporuri noi, nu adăugăm nimic la salariul existent. Se mențin sporurile existente încă din 2019. Noi nu putem refuza punerea în aplicare a unei legi. Când privatul vă cere performanță, vă plătește. O primărie care are pe ordinea de zi proiecte de 400 de milioane de euro este o primărie performantă, iar angajații trebuie recompensați. Dacă doar fluierăm în biserică, nu avem ce să discutăm. Performanța este una și fluieratul în biserică este alta”, a reacționat Emil Boc.

Aici însă este o dezinformare. Legea permite, dar NU OBLIGĂ. În plus, 15% e maximum, teoretic pentru oameni care își riscă zilnic viața, în locuri unde s-au întâmplat în trecut accidente. Multe dintre administrațiile publice nici nu oferă angajaților un asemenea spor. La Consiliul județean Cluj nu se oferă, de exemplu, la condiții de muncă identice.

Potrivit Newsweek.ro, suma medie pe care instituția a plătit-o lunar angajaților pentru spor condiții de muncă (vătămătoare), pe anul 2021, este de: 866.310 lei. Suma  pe care instituția a plătit-o, pe anul 2021, angajaților pentru spor condiții de muncă (vătămătoare) – 10.395.714 lei. Numărul persoanelor care au beneficiat în anul 2021 de acest spor este 975.

Primarul a spus că angajații Primăriei fac ore suplimentare, inclusiv ca să răspundă cererilor consilierilor locali. “Sunt manager în privat, am în subordine o mulțime de oameni și departamente. Nu am cerut niciodată cuiva să facă ore suplimentare. Să stea după orele de program este dovada unui management defectuos. Îi rog pe angajații Primăriei să nu stea în nicio situație după program, ca să răspundă cererilor mele”, a reacționat Adriana Cristian.

Toate punctele de pe ordinea de zi care priveau acordarea de sporuri au trecut, cu voturile majorității PNL – UDMR. USR s-a opus, iar PSD a fost inconsecvent: s-a abținut la un punct, apoi a votat împotrivă.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.