Detaliile bazei sportive „La terenuri”. PUZ-ul a fost publicat spre consultare publică

Autor  Ionel Lespuc   în       1 saptãmânã în urmã     230 Vizualizări  

Primăria a publicat propunerea de plan urbanistic zonal (PUZ) pentru noua bază sportivă “La terenuri”, din Mănăștur, cu scop de informare și consultare publică. PUZ-ul a fost realizat de ArhiBox SRL, iar șefă de proiect este Anca Virginaș.

35.594

de metri pătrați este suprafața pe care ar urma să se întindă noua bază sportivă. 53% va fi dedicată facilităților sportive, iar 43% va fi zonă verde. Numai 4% ar urma să fie ocupată de construcții.

Planul Urbanistic Zonal propune crearea unui ansamblu de funcțiuni care va include: 

  • Loc de joacă pentru copii;
  • Alimentație publică;
  • Zonă de recreere;
  • Skate – park;
  • Terenuri de sport în aer liber;
  • Zonă coșuri de baschet;
  • Promenadă;
  • Pistă de alergat;
  • Zonă fitness;
  • Peluză multifunțională;
  • Parcare

AICI și o simulare video a felului în care va arăta baza sportivă din Mănăștur.

Zona sportivă va conține:

  • terenuri cu acces liber, terenuri cu rezervare prealabilă, terenuri cu nocturnă;
  • terenuri pentru tenis de câmp, volei, terenuri sintetice de mini fotbal, cu nocturnă, padel, terenuri de tenis cu piciorul, amenajări pentru role, biciclete, piste de alergare, terenuri de beach-volei cu nisip (împrejmuite), terenuri sintetice de baschet, tenis de masa (în spații acoperite și deschise), mese de șah, amenajări cu aparate fitness în spaţii amenajate etc.;
  • zonă cu aparate și echipamente pentru exerciții fizice dedicate seniorilor, o zonă cu aparate și echipamente pentru parkour, o zonă cu aparate și echipamente pentru exerciții fizice in aer liber;
  • diferite jocuri și trasee pentru copii de toate vârstele, aparate și echipamente pentru amatorii de escaladări, amfiteatru în aer liber, cu posibilitatea amenajării unui patinoar pe perioada sezonului rece;

În ceea ce privește construcțiile, PUZ-ul precizează că “arhitectura clădirilor noi va fi de factură modernă şi va exprima caracterul programului. Se interzice realizarea de pastişe arhitecturale sau imitarea stilurilor istorice (…) Culorile vor fi pastelate, deschise, apropiate de cele naturale. Se interzice folosirea culorilor saturate, stridente, închise la toate elementele construcţiei”.

Pentru circulația rutieră și velo, arhitecții au propus realizarea a două accese. Se vor crea și patru accese pietonale. Iată intrările/ieșirile:

  • trei accese pietonale pe poduri, peste Pârâul Calvaria situate la vest;
  • un acces pietonal din strada Mehedinți și unul auto/pietonal;
  • un acces auto/pietonal din strada Mărișel. 

În interiorul bazei vor exista 41 locuri de parcare și 41 velo.

1,5

milioane de lei ar urma să investească Primăria în proiect. Spre comparație, baza sportivă de aproape 10 hectare, din Gheorgheni, a costat peste patru milioane de lei.

Pentru a realiza investiția, municipalitatea trebuie să facă exproprieri. Pe suprafața studiată au fost identificate 32 de parcele de diferite dimensiuni, dar numai 7 dintre acestea se află pe domeniul public.

About