Despre „zgârie nori” la nZEB Expo. Sunt prea scumpe locuințele, la Cluj? Arhitectul-șef al județului propune blocuri de peste 30 de etaje

Autor  Ionel Lespuc   în       1 lunã în urmã     1139 Vizualizări.  

În cadrul panelului „Administrația publică în pas cu provocările societății urbane” de la nZEB Expo, desfășurat la BTarena, arhitectul-șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a adus în discuție o problemă sensibilă: limitarea construcțiilor înalte în municipiul Cluj-Napoca.

Dezbaterea s-a concentrat pe creșterea alarmantă a prețurilor locuințelor și impactul acesteia asupra crizei locuirii.

Salanță a subliniat că una dintre problemele care contribuie la această criză este incapacitatea administrației locale de a permite construcția unor clădiri mai înalte, care ar putea ajuta la optimizarea spațiului disponibil și, implicit, la reducerea costurilor locuirii.

Gândirea exprimată de Claudiu Salanță a pus în algoritm locuirea și mobilitatea, dar mobilitatea prin transport public, nu cu mașina personală.

„Avem acel procent de CUT maxim, coeficientul de utilizare a terenurilor. Ideea este de ce nu utilizăm un CUT minim. Hai să schimbăm indicatorii ăia urbanistici, care mie mi se par ireali la acest moment. Avem Parcul Armătura, avem infrastructură de tramvai, avem atâtea și noi mergem pe indicatori maximali. Ar trebui să avem un indicator minim. De ce? Pentru că am posibilitatea să transport din punctul A în punctul B 20.000 de oameni și nu îmi permit, ca oraș, să țin terenuri goale. De acolo și costurile, de fapt. Pentru că astăzi încă ne permitem și avem luxul să ținem terenul liber cu infrastructură și posibilitatea de transport. Hai să vedem că alea se duc toate în costul locuirii pe care îl plătim zi de zi fiecare dintre noi”, a explicat Claudiu Salanță.

În prezent, cel mai înalt bloc din Cluj-Napoca este West City Tower, cu 25 de etaje, urmat de complexul Mairer, cu 22 de etaje. Exista, la un moment dat, un proiect pentru construirea unei clădiri de 40 de etaje în zona Cora, dar acesta a eșuat. Pe platforma Remarul sunt propuse în prezent clădiri de 27 și 22 de etaje.

„În Florești am avut trei blocuri P+32 etaje aprobate. Asta a ajuns la județul Cluj. Terenul s-a dovedit a fi public, nu era al beneficiarului, de aceea nu s-a mai făcut, dar aveam P+32. Municipiul Cluj-Napoca nu a avut, din cunoștințele mele, nici o documentație de urbanism mai mare de 25 de etaje. Eu cred că e rău”, a concluzionat arhitectul-șef al județului.

Declarațiile lui Claudiu Salanță deschid o discuție esențială despre nevoia de adaptare a politicilor de urbanism la cerințele actuale ale orașului, într-un context în care prețurile locuințelor cresc vertiginos, iar nevoia de locuințe accesibile devine tot mai presantă pentru locuitorii din Cluj-Napoca.

nZEB Expo este un târg și o conferință dedicată clădirilor cu consum de energie aproape zero (nearly Zero Energy Buildings – nZEB). Evenimentul se adresează industriei construcțiilor și domeniului imobiliar și pune accent pe soluțiile sustenabile și tehnologiile de eficiență energetică necesare pentru a atinge standardele nZEB, conform normelor europene și legislației naționale.

About