Despre Emil Boc, gulere albe și PSD. Coincidențe sau fulger nostradamusian :)

Autor  Ionel Lespuc   în  ,      1 year în urmã     2013 Vizualizări  

Pesemne că PSD o fi intrat în campanie electorală, la Cluj. Sau poate sunt doar coincidențe. Două ziare locale au anunțat, sincron, că USR și PLUS au găsit candidatul pentru Primărie (întrucât sunt convins că știți că, în mai 2020, avem alegeri locale). Și că el ar fi un fan al lui Emil Boc. Cum spuneam, doi jurnaliști diferiți au fost fulgerați la aceeași furtună de darul prezicerii. Sau poate vorbim de sora și de vărul dulce ai lui Nostradamus. 🙂

USR și PLUS fac alegeri interne pentru a-și desemna candidații, iar procedura este departe de finalizare. În fapt, este doar la început: zilele acestea abia se anunță doritorii (iar lumea este foarte curioasă ce decizii iau parlamentarii Emanuel Ungureanu și Mihai Goțiu). „Candidatul” la care fac referire publicațiile, Dan Clinci, nu este printre doritori, are alte planuri. În fapt, coordonatorul regional PLUS declară că nici nu s-a dus vreodată cu gândul în direcția asta; a aflat și el că va intra în cursa electorală, ca noi toți, de la clarvăzători. Chestia despre a fi sau a nu fi fan al lui Emil Boc este o altă discuție, nu l-am întrebat; el știe ce postere are pe pereți. Toți suntem, la Cluj, mai mult sau mai puțin, fani ai lui Boc :).

La două zile după ce am fost informați că Dan Clinci este leșinat după actualul primar și că va lupta contra lui cu o sabie de carton, liderul local al PSD, Horia Nasra, s-a făcut remarcat pe Facebook cu afirmația că “gulerele albe” din Cluj ghidonează atât PNL, cât și USR-PLUS. Că gulerele sunt mulțumite cu Boc la Primărie și Tișe la Consiliul Județean, așa că ar vrea ca ei să rămână în fotolii pe mai departe, să le acopere afacerile murdare. Și că USR și PLUS au misiunea nobilă de a mai veni cu o pătură. Adică nu doar Clinci are sabie de carton, ci toți reprezentanții acestor două partide. Trecem peste faptul că, din sursele noastre, Tișe nici nu mai vrea să audă de Consiliul Județean, are și el alte proiecte. Imobiliare, desigur, că s-a prins de unde vin bani mai mulți decât din politică/administrație.

Poate fi fulger nostradamusian, poate fi coincidență. Sau mai poate fi PSD Cluj, intrat în campanie electorală. Tânărul domn Nasra s-a gândit să îl discrediteze pe Boc cu gulerele alea scrobite și pe entuziaștii de la USR-PLUS prin alăturarea de actuala putere liberală de la “palatele” Clujului. Pac, șapte dintr-o lovitură, precum croitorașul viteaz. Toată dreapta își încasează de la PSD un croșeu, pe care primarul îl resimte, probabil, ca pe o briză acolo unde e, la mare, în Turcia. Desigur, Nasra poate avea dreptate. Dacă social-democrații au ceva concret și dovedit, e nevoie însă de mai mult decât o postare pe Facebook. Abia așteptăm să aflăm pe cine sprijină primarul, dincolo de fișa postului. Pe de altă parte, singurul pe care croitorașul îl scoate câștigător este Dan Clinci. Ați auzit până acum de el? Unii poate că da, alții poate că ba. Acum sunteți toți la da și, iată, arhitectul se poate gândi chiar să candideze. Schimbare de plan, domnule Clinci! :))

Ar fi trebuit să mă opresc aici, dar simt nevoia să prezic și eu câte ceva. Dacă tot e la modă. Emil Boc va ieși anul viitor primar, chiar dacă – veți vedea – va face în curând jocul cu “nu sunt sigur dacă voi mai candida”. PSD și ALDE nu vor produce o alternativă valabilă, posibil chiar să rămână cu și mai puține scaune la masa Consiliului Local. USR-PLUS va schimba complet actuala geografie din Sala de sticlă. Cel mai realist scenariu este că PNL va câștiga alegerile; partidul nu poate decât să spere că va face majoritate cu UDMR, iar pentru asta ar avea nevoie de nouă scaune. Liberalii vor trebui să propună însă consilieri mult mai bine pregătiți decât cei de acum, pentru că USR-PLUS va avea chef de harță, mai ales la proiectele care implică patrimoniul municipiului (unde e nevoie de două treimi din voturi). Uitați ce se întâmplă la București!

În apocaliptica ipoteză că PNL nu va obține nouă consilieri, USR-PLUS ar putea face majoritate cu UDMR, iar primarul va fi în opoziție. Ceea ce nu se va întâmpla. Maestru al medierii și al cuvintelor cântărite la gram, Boc ar putea năși în situația asta o largă coaliție PNL – UDMR – USR – PLUS (asta s-ar putea întâmpla în toate scenariile, ba chiar și în Parlament, la final de 2020), iar atunci partidele lui Barna și Cioloș vor pretinde probabil un fotoliu de viceprimar. Și tot vor avea o partitură separată. Ce să vezi, pentru prima dată după mult timp ar exista o mică șansă ca la Cluj să nu mai avem viceprimar UDMR. Dar ironia (sau compromisul) este că poate fi tot maghiar, pentru că unul dintre oamenii cu care USR va ataca alegerile este Elek Levente, vicepreședinte al uniunii la nivel național. 

Asta e, prieteni, ați înțeles: deși vin alegerile prezidențiale, la Cluj a început deja campania electorală pentru locale. Să fim atenți la coincidențe!

Ionel Lespuc este coordonatorul editorial al website-ului Media9.ro. Are o experiență de peste 20 de ani în jurnalism. A activat la ProTV, Realitatea TV și TVR. Mai întâi a fost jurnalist sportiv, apoi s-a specializat pe domenii precum politică și administrație publică locală.

About