De ce credem că aquaparkul se va face. Să punem la plural: aquaparkurile

Autor  Ionel Lespuc   în       1 lunã în urmã  

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat ieri studiul de fundamentare pentru viitorul aquapark din cartierul Grigorescu. Poate părea un pas birocratic, dar în realitate este mai mult decât atât: este confirmarea direcției alese. Iar din punctul nostru de vedere, direcția a fost decisă de ceva vreme. Masa e pusă. Se păstrează aparențele, dar e limpede că știm deja încotro mergem: către un parteneriat public-privat în care investitorul este, probabil, deja conturat.

Noi am scris deja pe Media9 că există discuții în culise. Nu avem dovezi oficiale – încă – dar toate semnele duc în această direcție. Studiul de fundamentare nu a fost cerut pentru alte investiții importante – cum ar fi complexul de natație –, ceea ce spune multe. Nu era nevoie de un astfel de document decât dacă se dorea justificarea unei decizii deja luate. Iar în acest caz, decizia este ca viitorul aquapark să fie realizat, administrat și operat de un privat. Iar licitația ce urmează pare doar pasul formal.

Ne așteptăm ca în două-trei luni lucrurile să se limpezească. Nu ne-ar surprinde deloc ca operatorul care gestionează deja Therme București să fie cel care va câștiga. Ar fi o alegere logică – și, din perspectiva calității, chiar de dorit. Dar deocamdată se joacă scenariul „procedurii transparente”, cu justificări tehnice și opțiuni „cântărite judicios”. Așa cum a spus primarul Emil Boc.

„Au fost patru scenarii pe masă, s-a optat pentru acesta. După o muncă serioasă, am trecut la faza de implementare. Este un lucru care lipsește la Cluj, va aduce o oază de calitate a vieții”, a declarat primarul la Ziua Live.

Dar a fost mai mult decât atât. Primarul a jucat bine rolul de arbitru echidistant, însă ne-a aruncat puțin praf în ochi cu această retorică „judicioasă”. În realitate, scenariul era ales de la început. Studiul doar îl confirmă și îl legitimează.

Și nu vorbim doar despre un aquapark. Ci despre două.

Tot Emil Boc a amintit și de celălalt proiect:

„Ne-am străduit, cât am putut, să sprijinim și privații. Prin 2013 am adoptat un HCL prin care ne-am asumat să facem drumul până la Băile Someșeni, dar, fiind foarte fragmentate proprietățile, nu au reușit să se pună de acord. Să sperăm că vor reuși să facă și această investiție privată. E nevoie la Cluj de multe investiții de agrement.”

Băile Someșeni reprezintă, așadar, al doilea proiect major de acest tip. De data aceasta, fără implicare directă din partea municipalității. Este o investiție 100% privată, dar cu funcțiuni de tip spa și dotări specifice unui aquapark. Iar investitorii sunt serioși – așa cum s-a dovedit de multe ori la Cluj. Totul e ca administrația să nu îi încurce.

Dacă toate acestea merg mai departe – și sunt semne că vor merge –, Clujul va avea în sfârșit ceea ce i-a lipsit până acum: facilități moderne de relaxare și agrement. Iar în loc de un aquapark, vom avea două.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.