Dă atacul la Primărie. “Avem nevoie de oameni competenți, cu viziune”

Autor  admin   în       8 luni în urmã     1560 Vizualizări.  

Într-un clip video postat pe Facebook, liderul USR Cluj, Radu Chirilă, lansează un atac împotriva Primăriei. Chirilă spune că acolo este nevoie “de oameni competenți, cu viziune”. Liderul USR Cluj este nemulțumit de traficul din oraș, cu valori ridicate chiar și pe timp de pandemie, și de urbanism, dând ca exemplu blocul construit până la totuar pe strada Teodor Mihali.

“Chiar dacă ne aflăm într-un Cluj al pandemiei și practic studenții nu sunt prezenți în oraș în momentul de față, în marea lor parte, observăm că traficul a rămas la același nivel. Din acest punct de vedere, consider că una dintre principalele probleme este urbanismul defectuos, care are la centru în primul rând interesele dezvoltatorilor imobiliari. Un exemplu foarte elocvent îl avem în spatele nostru, unde un dezvoltator imobiliar a făcut ca o arteră foarte importantă, care leagă un cartier ca Mărăștiul de centre importante, precum Iulius Mall și universități, să fie gâtuit, iar toată dezvoltarea lui să fie afectată. Practic, în momentul de față vedem că acest imobil face ca lățimea arterei să fie limitată la 18 metri, iar orice dezvoltare pe viitor care se va dori, introducerea de trotuare mai late, de piste de biciclete, va fi imposibilă. Din acest punct de vedere, consider că importante sunt interesele locuitorilor și ale orașului, nu cele ale dezvoltatorilor imobiliari. 

USR Cluj consideră că în Primăria Cluj-Napoca trebuie să avem oameni competenți, oameni cu viziune, care să impună o viziune adevărată, prin crearea de PUZ-uri elocvente, care să ajute la dezvoltarea durabilă a cartierelor și a orașului”, a spus Radu Chirilă.

În 2018, Primăria a făcut modificări la regulamentul local de urbanism, iar Punctual Invest srl, societatea care edifică ansamblul imobiliar de pe strada Teodor Mihali nr. 45-51, nu a mai avut nevoie să întocmească un plan urbanistic zonal (PUZ) sau de detaliu (PUD). A trecut “pe sub radar”, primind autorizația de construire tot în 2018, fără să intre în gura specialiștilor din Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU).

Blocul la trotuar de pe Teodor Mihali s-a făcut cu complicitatea Primăriei – DOCUMENTE

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.