Cum va arăta spectaculosul Spital Regional de Urgență Cluj. Construcția sa ar putea începe anul viitor

Autor  admin   în       5 luni în urmã     1389 Vizualizări.  

Construcția Spitalului Regional de Urgență (SRU) de la Cluj ar putea începe în cursul anului viitor și ar trebui finalizată în 2027, a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, managerul proiectului, Cristina Gafton, de la Ministerul Sănătății. 

Licitația de proiectare a SRU Cluj ar putea fi finalizată la sfârșitul acestei săptămâni, după care ar urma licitația de execuție. Dacă totul decurge normal, fără contestații la licitații, construcția clădirii viitorului spital regional ar putea începe în 2023.

Finanțarea SRU Cluj este asigurată din fonduri europene prin Programul Operațional Regional (POR). Edificarea Spitalului Regional de Urgență va costa 540 de milioane de euro.

Cristina Gafton a declarat că la licitația de proiectare s-au înscris 8 consorții internaționale care au peste 50 de firme și că proiectarea, în sine, va dura 12 luni.

„Studiul de fezabilitate este aprobat, avem și acordul de mediu, proiectul fiind fazat în două etape. Acum suntem în faza finală a licitației pentru proiectare. Sperăm că până la sfârșitul acestei săptămâni să fie selectat câștigătorul proiectării, iar dacă nu sunt contestații, vom semna contractul în luna martie”, a declarat managerul de proiect.

Cristina Gafton a mai spus că noul spital ar putea deveni funcțional în luna martie a anului 2027.

La Spitalul Regional de Urgență, care va fi construit în Florești, vor lucra 3.100 de angajați (medici, asistente, infirmiere, personal auxiliar și din administrație etc.). Suprafața totală pe care va fi construit SRU este de 151.891 de metri pătrați.

Descrierea clădirii

 • Complex de 7 etaje, inclusiv subsolul, parterul și cinci (5) etaje superioare.
 • Parcare subterană independentă pe un nivel
 • Partea extinsă orizontală a clădirii se întinde pe 3 etaje complete (subsol, parter şi primul etaj), în timp ce o parte din clădire se extinde pe 3 etaje suplimentare (2, 3 şi 4).
 • Trei turnuri cu secțiuni pătrate, cuprinzând unitățile cu secţii, se ridică de la etajul 2 până la etajul 5 (4 etaje în total).
 • Terasele de deasupra etajului 1, între curțile interioare, precum și terasa deasupra nivelului 3 sunt prevăzute a fi acoperite cu vegetație.
 • Subsolul va include în principal servicii de suport, de ex. spălătorie, morga, servicii de întreţinere şi inginerie, spaţii de administrare a materialelor etc.
 • La parter şi la primul etaj se vor localiza servicii de diagnostic şi terapeutice, clinici ambulatorii şi zone de învăţământ.
 • Serviciile de ambulatoriu vor fi situate pe etajele 2 – 5.
 • Pe acoperişul clădirii va fi construit un helipunct.
 • 1.396 locuri de parcare (din care 456 de locuri într-o parcare subterană, 940 de locuri la nivel de suprafață, 61 din aceste locuri vor fi destinate persoanelor cu dizabilități);
 • 15 locuri pentru vehicule cu două roţi  (motociclete);
 • 41 locuri pentru biciclete;
 • 5 locuri de parcare acoperite pentru ambulanțe;
 • 1 stație de autobuz;
 • 3 locuri de parcare (de așteptare) pentru autobuze;
 • 1 stație de metrou este prevăzută în proximitatea construcției.

Clădire verde

Clădirea SRU va fi echipată cu panouri solare care vor asigura energia necesară pentru producerea apei calde. Energia utilizată pentru încălzire este produsă parțial prin pompe de căldură. Sistemul de ventilație va utiliza un sistem de recuperare a căldurii cu o eficiență de 80%.

Vor fi aproximativ 9.600 de panouri fotovoltaice pe zonele de parcare exterioare (7.480 panouri) și pe spațiile verzi (2.124 panouri). Astfel, 56% din consumul anual de apă caldă menajeră este furnizat din surse regenerabile prin instalarea unei suprafețe de panouri solare cu o capacitate instalată de 2.400 kW, energia termală fiind produsă de o instalație termică proprie.

Lângă stația de metrou

În primul an de funcționare, au fost estimate 45.000 de cazuri de internare continuă, 200.000 de urgențe și 260.000 de servicii ambulatorii. Se așteaptă la o afluență de 7.000 de persoane pe zi.

În apropierea Spitalului Regional de Urgență este prevăzută o stație a viitorului metrou, iar pentru acces se va construi un pasaj suprateran, cu un sens giratoriu, pentru a nu bloca drumul național.

Ce va avea Spitalul Regional de Urgență Cluj

Total paturi spital 849 paturi
Îngrijiri medicale 300 paturi
Îngrijiri chirurgicale 369 paturi
Îngrijiri pentru mamă şi copil 75 paturi
Terapie intensivă 81 paturi
Îngrijire arsuri 12 paturi
Îngrijire nou-născuţi 12 paturi

 

Îngrijiri ambulatorii Capacitate
Urgenţă 60 paturi
Clinic specializate 70 camere
Chirurgie de zi 15 paturi de zi/locuri
Îngrijiri medicale de zi 12 paturi de zi/locuri

 

Servicii de diagnostic şi tratament Capacitate
Imagistică medicală 23 camere
Servicii chirurgicale 22 camere
Endoscopie 6 camere
Cardiologie intervenţională 3 camere
Cardiologie non-invazivă 12 camere
Clinica de neuroştiinţe 3 camere

Valoarea totală a investiției (cu TVA):este de 2.568.751.171,43 lei / 539.596.927,09 Euro.

About