Conspirația termometriștilor

Autor  Mihai E. Serban   în  ,      1 lunã în urmã     789 Vizualizări  

Stau câteodată și-mi amintesc ce oameni și ce povești mai erau în părțile noastre când începusem și eu a mă ridica, drăgăliță doamne, băiețaș la casa părinților mei. Locuiam noi într-un frumos orășel transilvan și aveau ai mei oarecare dare de mână, dar nu aveam niciun fel de cutii fermecate cu vorbă, muzică sau chipuri pe sticlă.

Oamenii nu se aveau decât… pe ei! Ziua era pentru muncă, potențată de chemările sirenelor de la fabrici, pentru trebăluit prin casă și pe lângă casă. Serile erau pentru socializare, în familiile numeroase, pe la porți și pe la ferestre. Curios ca o pisicuță jucăușă, mă aciuiam și eu pe lângă adulți, trăgând cu urechea la „poveștile” lor.

Doamne, ce de orori colcăiau în acele povești! Zilnic erau transmise prin telefonul fără fir povești înfiorătoare cu strigoi, moroi, iele, vârcolaci, priculici și diavoli de tot felul, veniți taman din întunecimile infernale pentru a-i deruta, subjuga, teroriza și distruge pe sărmanii oameni lipsiți de orice apărare. Și toate se petreceau în mica noastră urbe sau prin satele dimprejur. După astfel de împărtășiri șoptite și tremurate, aveam grijă să verificăm de mai multe ori încuietorile ferestrelor și ușilor și ne puneam la somn trăgând stăruitor plapuma peste cap.

Am putea spune: ehei, societatea noastră a evoluat binișor, nu mai avem nicio spaimă legată de astfel de personaje de poveste. Nuuu… dar avem povești similare legate de vaccinuri, măsuri anti-epidemie, rotunjimea Pământului, încălzirea globală, tehnologia 5G, conspirații de tot felul, spioni de temut tocmai fiindcă nu i-a zărit nimeni, cărți electronice de identitate, termoscanare, Oculta mondială, statul paralel, hackerii Rusiei, Soros și, mai recent, deci mai intens, Bill Gates.

Împotriva miliardarului american s-a pornit o adevărată vânătoare necruțătoare, mai sângeroasă decât „Kill Bill”. După ce a cheltuit miliarde grele pentru tot felul de programe umanitare în domeniul sanitar, după ce a prevăzut că 90% din moștenirea sa va fi destinată tot unor acțiuni de acest fel, el s-a trezit peste noapte în postura de „inamic public numărul 1”. Pe fond, nu l-am iubit niciodată pe Bill Gates, motivul fiind prețul mărfii sale, care mai mereu mi s-a părut exagerat. Dar nimic nu este mai exagerat în istoria modernă a umanității decât prigoana mediatică pornită împotriva sa.

Aceasta mi se pare una dintre principalele schimbări: motivele temerii nu mai sunt entități supranaturale (strigoi, vârcolaci, iele), ci entități concrete, palpabile (guverne, instituții, savanți, spioni, Soros, Gates). Poate o explicație ar fi aceea că, în ziua de azi, indivizii nu mai au teamă de nimic. Înainte vreme, exista teama de autorități, de stat și jena de a nu vexa bunul simț social. Azi, sub acoperirea semi-anonimatului din mediile sociale, nu mai există nici rușine, nici teamă și nici jenă.

Și, uite-așa, sub pulpana anonimatului pro activ al mediilor sociale, a  drepturilor democratice lăbărțate până aproape de destrămare, a posibilităților nelimitate de asociere și afiliere transfrontaliere și mondiale, circulă povești aiuritoare, care dau bătaie cu o mie de lungimi sărmanelor povești înfiorătoare ale copilăriei mele. 

Iată un exemplu mai puțin mediatizat: „Cetățenii Sovietici”. Nostalgici ai locurilor de muncă „garantate” și ai veniturilor „decente”, ei susțin, nici mai nici mai puțin, că Rusia nu există legal, fiind un fel de SRL american care servește la îndobitocirea și supunerea falnicilor locuitori ai Sovietelor. Spre deosebire de mărunții suporteri ai Pământului plat sau zăpăciții adversari ai 5G, acești conspiraționiști de frunte au chiar un guvern, condus de un „Politburo” ce are în frunte o fostă inspectoare guvernamentală, numită Valentina Reunova. Și ca bâlciul să fie și mai mare,  ea conduce și un KGB propriu, care are menirea de a cerceta crimele săvârșite împotriva cetățenilor sovietici.

O întreagă nebunie, cu subiect și predicat. Dar o nebunie colectivă: doar în micuța Osetie de Nord, 1200 de cetățeni se consideră a fi sovietici! Ei au organizat și un miting, care s-a desfășurat sub lozinca ”Conspiraționiști din toate țările, uniți-vă!”, fiindcă în ideile lor se regăsesc aidoma clamările fraților lor întru prosteală de pe toate meridianele: Covid19 este o șmecherie guvernamentală menită să aplece în jug întreaga omenire și este răspândit cu ajutorul rețelei 5G (care încă nu prea există… dar noi trebuie să luptăm, chiar și preventiv, împotriva dușmanului de clasă, nu-i așa, tovarăși?). Desigur, cei mai activi agenți ai acestei cumplite ticăloșii sunt Soros și Gates, nu cumva credeați altceva?

La doar câteva zile după mitingul sovietizant numărul cazurilor de Covid19 a crescut abrupt în Osetia de Nord. Nu vă temeți, de vină nu a fost mitingul cu 2000 de persoane… nuuu… tot SRL-ul american ticăloșit și criminal numit Rusia, care pedepsește cetățenii sovietici trimițând și mai mult virus prin rețeaua 5G (care deocamdată funcționează clandestin în Caucaz, ce credeați?).

Este interesant, dar trist totodată, de constatat că repertoriul conspiraționiștilor, nihiliștilor și opozanților de profesie din întreaga omenire se aseamănă până la virgulă și punct. Confirmând astfel ceea ce un spirit liber precum Mark Twain a spus cu limpezime: „Nu e greu să-i prostești pe oameni. Mai greu e să-i convingi că au fost prostiți.” Și, adăugăm noi, atunci când s-au prostit singuri, micul lor dram de rațiune este complet abolit și ei sunt gata să-și dea viața pentru „crezul” lor.

Ceea ce-i face extrem de redutabili. Miriada de oameni care și-au dat viața pentru tot felul de prostii lugubre nu a schimbat nimic, dar a impresionat și a făcut prozeliți unde nu te aștepți. Adică în rândul oamenilor care nu cred nimic din ceea ce autoritățile sau savanții competenți încearcă, cu răbdare dar și multă nepricepere și ineficiență, să le transmită. Cercetările sociologice le creditează viitorul, fiindcă sunt din ce în ce mai mulți, extrem de activi și de neclintit în convingerile lor deșănțate.

Hai să-i combatem cu armele lor. Să răspândim intens zvonul („fake news”) că acele criminale termometre de mână cu care ne hăituiesc termometriștii de la intrarea magazinelor nu măsoară temperatura corporală, nu fură CNP-ul și date personale, nu află cât lapte ai supt de la mama, ci afișează în fapt IQ-ul fiecăruia dintre noi. Poate unii vor crede, și vor sta mai mult pe-acasă, încercând să nu-și dea IQ-ul în vileag…

 Mihai E. ȘERBAN

Doctor în științe economice, scriitor, om de afaceri, președinte de club sportiv, instructor de arte marțiale. Editorialist cu experiență, analist economic și politic (când i se cere), precum și moralist (de câte ori poate), s-a alăturat echipei de la Media9 pentru a promova o schimbare benefică a modului în care publicul larg percepe, consumă și propagă prestația jurnalistică de calitate.

About