Clujul va deveni oraș-șantier, dar numai după alegeri. Traficul va fi dat complet peste cap de săpături

Autor  Ionel Lespuc   în       10 luni în urmã     1899 Vizualizări.  

Primăria Cluj-Napoca așteaptă de la executanții lucrărilor pentru metrou toate soluțiile privind traficul pe durata șantierului. Într-un răspuns pe care i l-a dat consilierului local Călin Groza, viceprimarul Dan Tarcea a spus că executantul este plătit să ofere municipalității toate soluțiile alternative.

Pentru săparea tunelului, dar mai ales a celor nouă stații (care se fac de sus ca în fotografia de sus, cu metroul din Los Angeles), se vor executa lucrări care vor da peste cap circulația rutieră pe toată axa es- vest. Iar Gulermak este așteptat să vină cu soluțiile providențiale. 

„Este responsabilitatea constructorului să vină cu toate datele necesare, astfel încât să propună variante: pe unde va trece transportul public, care sunt rutele alternative. Asta este munca pentru care noi l-am plătit pe constructor să o facă. Nu facem noi munca constructorului, noi aprobăm, o discutăm, o ajustăm, o modificăm, dacă este cazul propunem altă variantă”, a spus Tarcea. Executantul va trebui să aducă și 40 de autobuze, care să înlocuiască troleibuzele ce nu-și vor putea urma traseul din cauza săpăturilor.

Discuția a plecat de la nemulțumirea lui Călin Groza, consilier local USR, în legătură cu amânarea începerii lucrărilor la metrou. Groza bănuiește că tergiversarea momentului în care se dă ordinul de începere a lucrărilor are legătură cu viitoarele alegeri.

„Primele săpături, construcția propriu-zisă, va putea începe, cel mai devreme, în septembrie 2024. Coincidență sau nu, când sunt planificate alegerile locale. Pentru a accesa bani din PNRR, lucrările trebuie finalizate până la 1 iulie 2026.

Sunteți pregătit, domnule viceprimar, în calitate de reprezentant al administrației publice locale, să vă asumați pierderea banilor din PNRR doar pentru a nu pune orașul în șantier înainte de alegerile locale?”, a afirmat Groza, în Consiliul Local.

„Nu are nicio legătură cu realitatea, sunt speculații”, a răspuns Dan Tarcea, care a dat vina pe perioada de mobilizare de care are nevoie executantul lucrării.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.