Clujul nu va avea doar metrou. Arhitect: „Se face telegondolă”. Va lega Iulius Mall de aeroport

Autor  admin   în       2 years în urmã     36846 Vizualizări.  

Invitatul săptămânii la Real Estate Agenda, emisiunea produsă de Napoca FM, în colaborare cu Media9, a fost arhitectul Cătălin Iclozan, coordonatorul echipei de proiectare a cartierului Transilvania Smart City (TSC). 

Iclozan a vorbit despre proiectul telegondolei urbane pe care doresc să o construiască beneficiarii proiectului TSC și care este privit, de public, ca o poveste științifico-fantastică.

“Telegondola se face. Avem deja niște intenții de PUZ (plan urbanistic zonal n.r.) pentru ea, avem și un traseu. Suntem acum la acordul fin, încât să vedem cum facem ca această telegondolă să meargă pe mijlocul bulevardului, pe deasupra, și să nu incomodeze blocurile care vor fi în vecinătate. Nu foarte aproape. Ar fi neplăcut să stau la etajul al treilea și să-mi treacă pe lângă balcon niște băieți care se duc la aeroport. Deci suntem atenți la ce înălțime va trece, astfel încât locuirea să nu fie afectată în niciun fel”, a explicat Cătălin Iclozan.

TSC a obținut un certificat de urbanism de la Primărie pentru linia de telegondolă.

Conform acestui articol din 2017, în lume există telegondole urbane la Medellin și Cali (Columbia), La Paz (Bolivia), Hong Kong, Singapore, Ankara (Turcia), Constantine (Algeria), Londra (Marea Britanie), Santorini (Grecia) și Nijni Novgorod (Rusia).

Și mai interesante sunt localitățile din SUA unde se propune transport pe cablu: Brooklyn (New York – randare jos), Washington, Chicago, San Diego, Seattle, Cleveland, Cincinnati, Buffalo, Baton Rouge, Austin, Tampa Bay și Miami.

Arhitectul bucureștean, mutat temporar la Cluj pentru proiectul TSC, spune că marele avantaj al telegondolei va fi predictibilitatea. Pentru că nu va depinde de trafic și semafoare.

„Cred că publicul nu va avea nemulțumiri, pentru că această telegondolă nu e neapărat pentru noi (pentru TSC n.r.). Este un mijloc de transport urban, iar pentru utilizatorul de aeroport va fi un mare plus. Acum eu nu știu la ce oră să plec la aeroport, să nu cumva să pierd avionul. O gondolă nu se mai lovește de niciun trafic, e ceva predictibil. O să știu că pot să merg să beau o cafea sau să fac shopping la Iulius Mall și dacă plec cu fix șapte minute și jumătate înainte (și știu care este orarul acestei telegondole), ajung la aeroport la ora X. Tot traficul de pe bulevarde este anulat. Investițiile care se fac în acest cartier vor aduce beneficii pentru toți clujenii. Orice clujean va putea merge la Iulius Mall să ia de acolo telegondola. Prima stație va fi în Parcul Est”, a afirmat arhitectul Cătălin Iclozan.

TSC va avea un mall, hotel, școală, grădiniță, creșă, spații de recreere și parcuri. S-a anunțat încă de la început că a fost gândit ca un ansamblu smart, în care tehnologia va juca un rol important, iar serviciile poștale se vor realiza cu drone.

Real Estate Agenda, emisiune produsă de Napoca FM, în colaborare cu Media9, este difuzată în fiecare luni, de la 10:05, pe 102,2 FM.

 

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.