Cine va fi succesorul preasfințitului Florentin Crihălmeanu? Se profilează un favorit

Autor  Ionel Lespuc   în       1 saptãmânã în urmã     382 Vizualizări  

Ieri a avut loc parastasul de 40 de zile pentru preasfințitul Florentin Crihălmeanu, cel care a fost episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla între 1997 și 2021. Imediat după parastas, au și început discuțiile despre cel care îi va urma pe scaunul episcopal al Eparhiei din Cluj.

Biserica Greco-Catolică are două opțiuni: să hirotonească un nou episcop sau să înscăuneze la Cluj unul dintre episcopii fără eparhie. Din informațiile noastre, va opta pentru a doua variantă.

În acest moment, avem deja un favorit pentru conducerea Eparhiei de Cluj-Gherla: este vorba despre episcopul Claudiu Lucian Pop (foto, în dreapta). Acesta este cunoscut și apreciat de publicul din toată țara datorită liturghiilor transmise de la Blaj, pe timp de pandemie, de TVR 3. Epsicopul i-a impresionat pe credincioși cu bunătatea sa și cu profilul său intelectual. Mai mulți dintre enoriași s-au exprimat deja, solicitând aducerea la Cluj a părintelui Claudiu Pop. Sinodul va avea pe masă încă două soluții: episcopii Cristian Crișan, tot de la Blaj, și Călin Bot, de la Lugoj. Nu există încă o dată prevăzută pentru momentul în care sinodul va alege numele succesorului preasfințitului Florentin Crihălmeanu.

Claudiu Lucian Pop are 48 de ani, este originar din Jibou și a crescut în familia preotului Vancu, bunicul său, membru al rezistenței greco-catolice din perioada comunistă. A fost hirotonit, în iunie 2011, episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, cu sediul la Blaj, și confirmat de papa Benedict al XVI-lea în noiembrie același an. În 8 decembrie 2011, PS Claudiu a primit hirotonirea episcopală la Roma, în biserica „Santi Biagio e Carlo ai Catinari”, în prezența cardinalului Leonardo Sandri, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale a Sfântului Scaun, a numeroși episcopi și prelați.

About