Cine sunt cei șase miliardari români care au intrat în topul realizat de publicația americană Forbes

Autor  admin   în       2 saptãmâni în urmã     831 Vizualizări.  

Şase antreprenori români se află în acest an în topul celor mai bogati oameni din lume realizat de revista americană Forbes, cu averi cuprinse între 1,2 miliarde dolari şi 2,7 miliarde dolari.

1.238

este locul ocupat de cel mai bogat român în topul întocmit de Forbes; în clasamentul realizat de publicația americană se găsesc 2.781 de miliardari.

Cel mai bine clasat român în clasamentul mondial este Daniel Dineş, fondatorul UiPath, aflat pe pozitia 1.238 din 2.781 de persoane, cu o avere estimată la 2,7 miliarde dolari. UIPath a fost listată în 2021 la New York Stock Exchange şi este evaluată acum la 12 miliarde dolari.

Daniel Dineș, fondatorul UiPath. Foto: Twitter

El este urmat de Ion TIriac, cu 2,1 miliarde dolari, proprietarul mai multor firme în domeniul bancar, auto, imobiliare şi transporturi, înglobate în Ţiriac Holdings. Fost sportiv, Ion TIriac este şi primul român intrat în topul miliardarilor, în 2007.

Dragoş Pavăl şi Adrian Pavăl, cei doi frati din Bacău care au fondat retailerul de materiale de constructii şi DIY Dedeman, au averi estimate la 2 miliarde dolari, respectiv 1,4 miliarde dolari.

Frații Dragoș și Adrian Pavăl dețin retailerul Dedeman. 

În Topul Forbes apar şi Ion Stoica şi Matei Zaharia (foto jos), doi profesori de la universităti americane care au fondat compania de tehnologie Databricks în SUA.

Ion Stoica este în prezent profesor de informatică la Universitatea Berkeley din California şi codirector al AMPLab, iar Matei Zaharia, co-fondator Databricks, este şi profesor asistent de informatică la Universitatea Stanford. Compania fondată de ei, Databriks,are printre investitori Microsoft şi Amazon, fiind evaluată la 38 miliarde dolari în 2021.

14.200

de miliarde de dolari au în total cei 2.781 de miliardari ai lumii.

Pentru cei mai bogati oameni din lume, 2023 a fost un an extraordinar. Clasamentul Forbes include 2.781 de miliardari, un număr record, cu 141 de miliardari mai mult decât în editia din 2023 şi cu 26 mai mult decât recordul anterior, stabilit în 2021. Super-bogaţii sunt, de asemenea, mai bogaţi ca niciodată, averea lor combinată ajungând la 14.200 de miliarde de dolari – cu 2.000 de miliarde de dolari mai mult decât în urmă cu doar un an şi cu 1.100 de miliarde de dolari peste recordul din 2021.

Potrivit revistei americane, ca şi în cazul economiei în general, banii sunt concentraţi la vârf. Există 14 persoane care au ajuns la averi de 12 cifre. Aceşti câţiva norocoşi valorează în total 2.000 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că doar 0,5% din cei 2.781 de miliardari din lume deţin 14% din totalul averilor.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.