Cine poate beneficia la Cluj de chirie de numai 1 leu/mp? „Multe din contractele de chirie datează din anul 2000 și au fost prelungite succesiv, fără ca activitatea beneficiarilor și impactul în comunitate să fie evaluate”

Autor  admin   în       1 saptãmânã în urmã  

Asociațiile, fundațiile, ONG-urile sau partidele politice pot închiria spații la un preț modic – sub 1 leu/mp, mai precis cu 0,90 lei/mp – din patrimoniul primăriei, însă pentru asta trebuie să demonstreze că activitatea acestora aduce beneficii comunității. Legea nu e nouă, iar Primăria Cluj-Napoca închiriază spații la prețul acesta de multă vreme. 
Alexandra Oană, consilier local din partea USR Cluj, a dezvăluit într-o postarea publicată astăzi pe contul său de Facebook că, din păcate, sistemul de atribuire a acestor spații are și probleme, mulți beneficiari având norocul să închirieze spațiile în urmă cu peste 20 de ani, contractele prelungindu-se la fiecare 5 ani.

Postarea Alexandrei Oană

„Chirie de 1 leu /per mp în Cluj-Napoca?
Da. Dacă ești asociație, fundație, artist, ONG sau partid politic poți închiria la preț modic (0.9lei/mp pe lună) un spațiu din patrimoniul orașului în virtutea beneficiului public pe care activitatea ta o aduce comunității. Toate bune până aici.
Problema e modul în care Primăria gestionează această resursă și decide cine și cum beneficiază de spații la chirii simbolice, în orașul cu cele mai ridicate prețuri în sectorul imobiliar.
Care sunt problemele?
1️⃣ O mare parte din contractele de chirie datează din anul 2000 și au fost prelungite succesiv, fără ca activitatea beneficiarilor și impactul în comunitate să fie evaluate. Avem asociații și fundații care ocupă de un sfert de secol aceste spații printr-o simplă cerere de prelungire la fiecare 5 ani.
2️⃣ Nu există un cadrul obiectiv de evaluare a activității beneficiarilor. Unii beneficiari transmit rapoarte de activitate atașate cererii de prelungire a chiriei, alții nu, dar toate cererile care întrunesc condițiile administrative sunt aprobate tacit, fără o discuție despre oportunitate și utilitatea publică reală.
3️⃣ Nu există nicio strategie în spatele deciziei despre cine merită să ocupe un spațiu, ce fel de activități vrem să susținem în Cluj, ce nevoi din comunitate vrem să întâmpinăm.
În timp ce zeci de organizații se zbat să supraviețuiască în jungla care a devenit piața imobiliară clujeană, dacă în 2000 s-a întâmplat să fii fericitul beneficiar al unui contract de chirie cu Primărie, 25 de ani mai târziu, atâta
timp cât te achiți de obligațiile administrative, nu te întreabă nimeni de sănătate și contractul ți se prelungește tacit.
Pe scurt, perpetuăm contracte din inerție, nu în funcție de nevoile comunității, meritele beneficiarilor sau viziune strategică.
De exemplu, una dintre asociațiile care, din 2000, beneficiază de un spațiu de 90 mp, în buricul târgului are în raportul de activitate “comunicări științifice” precum: Suveranismul – O Nouă Ordine Mondială, Ocuparea României, Provocări hungariste, Personaje trădătoare: Mitterand, Kirali și Șora sau Zilele Culturii maghiare, o manipulare hungaristă.
Mie mi-e greu să identific legătura acestor activități cu valorile și prioritățile unui oraș european și multicultural. Poate reușiți voi.
În plus, am fost surprinsă să aflu că în ultimii ani nu au fost depuse cereri pentru spații. Nu am primit explicații, dar bănuiala mea este că asociațiile, fundațiile, ONG-urile clujene mai recent înființate nici nu știu că pot accesa aceste spații.
Cererile pentru atribuirea unui spațiu se pot depune până în 30 iunie, iar formularul e disponibil în comentarii.
Din punctul meu de vedere, Primăria Cluj-Napoca trebuie să treacă de la gestionarea pasivă a spațiilor către o strategie proactivă, echitabilă și transparentă, care să valorifice corect patrimoniul public”, a transmis Alexandra Oană.
Formularul de cerere pentru atribuirea unui sediu poate fi accesat AICI.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.