Cine îi va urma episcopului Floretin Crihălmeanu. Interimatul administrativ, asigurat de fiul unui fost prefect de Cluj

Autor  Ionel Lespuc   în       1 saptãmânã în urmã     594 Vizualizări  

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a plecat la cele veșnice. A fost o veste greu de procesat, aproape incredibilă. Părintele avea doar 61 de ani și era foarte activ; în 2020 încă se mai cățăra pe stânci. L-a răpus însă o infecție cu coronavirus.

A fost principalul promotor al realizării catedralei din Piața Cipariu, pe care nu a trăit să o vadă terminată. Unii spun că șantierul l-a consumat foarte mult pe Crihălmeanu și i-a grăbit sfârșitul.

PS Florentin Crihălmeanu era preot din 1990, iar din 1997 a fost hirotonit episcop. Din 2021 va intra într-o galerie selectă de prelați care au lăsat urme adânci în sufletele clujenilor.

El va fi înhumat, cel mai probabil sâmbătă, în subsolul noii catedrale. Tot acolo este înmormântat și precedentul episcop de Cluj-Gherla, George Guțiu.

Cine vine în locul episcopului Crihălmeanu la Eparhia de Cluj-Gherla? Mai întâi, va exista o perioadă de interimat. Din punct de vedere administrativ, frâiele vor fi preluate de vicarul general, părintele Marius Cerghizan. Acesta este fiul lui Bogdan Cerghizan, prefect al Clujului în 2000-2001. Problemele bisericești vor fi preluate, temporar, de arhiepiscopul major Lucian Mureșan, întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma.

După interimat, care nu poate fi prea lung, urmează să fie instalat un nou cap al bisericii. Sunt două variante: să fie adus un episcop auxiliar, din țară, sau să fie ales un episcop nou. Dar sunt șanse mici să se opteze pentru această din urmă variantă.

Sunt trei episcopi fără scaun episcopal care au șanse să ajungă la Cluj. Doi la Blaj, PS Claudiu Pop și PS Cristian Crișan, unul la Lugoj, PS Călin Bot. Se vorbește că favorit este PS Claudiu Pop, primul hirotonit dintre cei trei.

Potrivit reprezentanților comunității greco-catolice, Pop ar fi cea mai nimerită alegere. Este tânăr, sub 50 de ani, a slujit la Paris și are o vastă cultură, el are cele mai multe argumente să preia o eparhie atât de importantă cum este cea de Cluj-Gherla. Dar vom urmări ce se va decide până la urmă.

 

Preasfințitul Florentin Crihălmeanu, Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla

About