Cine este femeia care a murit la Turda

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     12167 Vizualizări.  

Decesul 155 (am ajuns la 156 la nivel național) din pricina COVID-19 este o femeie din județul Cluj, în vârstă de 66 de ani.

„Persoană contact caz confirmat, cu debut al simptomatologiei în 05.04.2020, agravarea stării generale, comă, internată la Spitalul Municipal Turda în 05.04.2020”, se arată în raportul Grupului de Comunicare Strategică. Debutul simptomatologiei, coma și decesul au avut loc în aceeași zi – fulminant.

Iată ce s-a întâmplat. Femeia se numește Ana și este mama pacientului care a fost confirmat cu coronavirus la Turda, în urmă cu mai bine de două săptămâni, pe care îl cheamă Alin. Femeia de 66 de ani din Cheia, care suferea de diabet zaharat, era în izolare alături de Vasile, soțul ei. Și un alt fiu, Nicolae, era, de asemenea, în izolare.

Duminică s-a simțit însă foarte rău; până atunci, nu acuzese simptome, au aflat medicii. Fiul a adus-o la Turda, unde a ajuns în stare comatoasă. Medicii au încercat să o resusciteze, însă zadarnic. După deces, s-a făcut testul COVID-19 și a ieșit pozitiv.

Femeia va fi înmormântată în cimitirul ortodox din Cheia. Groapa trebuie săpată la trei metri adâncime, iar sicriul va fi sigilat. Nu vor putea participa decât opt persoane, cu preotul inclusiv. Soțul nu se va putea afla printre ei. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a anunțat că va trimite jandarmi la ceremonia de înhumare.

„Preotului îi este frică să facă slujba de înmormântare, dar i-am spus să se protejeze, să poarte mască și mănuși”, a afirmat primarul comunei Mihai Viteazu, Ioan Zeng. Părintele Țărmure a precizat însă că nu îi este frică și că va face slujba, pentru că asta este misiunea sa. A recunoscut însă că are o reținere, întrucât are o familie acasă.

„Se face anchetă în acest caz. Se identifică toți contacții și apoi se ia măsura izolării la domiciliu, iar în cazul în care devin simptomatici se testează. Practic se completează ancheta inițială în acest caz”, a spus prefectul Mircea Abrudean.

Este un focar de infecție la Cheia? DSP trebuie să verifice dacă toți contacții pacientului internat mai întâi la Turda, apoi la Cluj au rămas departe de ceilalți săteni. „Nu știm ce se întâmplă acolo. Nu ne-am mai apropiat de casa unde familia stătea în izolare”, a precizat primarul.

DECLARAȚIE
„Totul este sub control. Am vorbit cu conducerea DSP, am vorbit personal cu prefectul. Nu vrem să creăm panică. Oamenii care au intrat în contact cu femeia trebuie izolați, am făcut tot ce se poate în acest sens. Am cerut șefului de post să fie atent la oamenii aflați în izolare. Contacții doamnei Ana au fost soțul, fiul și nora”.

Ioan Zeng, primarul comunei Mihai Viteazu

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.