Chinul de pe lume. Obiectivul pe care Clujul nu reușește să îl edifice de peste zece ani

Autor  Ionel Lespuc   în       1 lunã în urmã     692 Vizualizări.  

Acum mai bine de zece ani a existat un concurs de soluții de arhitectură pentru noua filamornică. Niște desene pe niște planșe, așa au fost și așa au rămas. Clujul nu reușește să edifice acest obiectiv cu niciun chip. Au existat și alte soluții, dar toate au fost eșecuri. S-a încercat realizarea unui parteneriat public-privat, dar niciun privat nu s-a înghesuit, deși primea posibilitatea construirii unei clădiri de birouri. Apoi, Primăria a încercat să obțină un credit de 40 de milioane de euro. Tot fără succes.

Anul acesta, Clujul a mers la Expo Real, forumul de investiții de la Munchen, inclusiv cu propunerea de parteneriat public-privat pentru filarmonică. “Ne dorim parteneriate cu diverse entități. Vom face un concurs de soluții, este vorba despre o investiție mare, de peste 60 de milioane de euro. Noi avem terenul și încercăm să atragem orice fel de sursă de finanțare. Resursele noastre sunt limitate, avem multe proiecte, cofinanțări, bugetul nu ne permite să suportăm costul întregului proiect. Încercăm prin toate mijloacele să construim, să ne asociem pentru filarmonică”, a spus astăzi viceprimarul Dan Tarcea, la Realitatea FM. Tarcea a reprezentat Primăria Cluj-Napoca la Expo Real.

Cum vedeți, costurile s-au mărit între timp, de la 40 la 60 de milioane. Terenul despre care vorbește viceprimarul este între bulevardul 21 Decembrie și strada Năvodari, acolo unde momentan funcționează o parcare publică.

Clujul a mai dus la Munchen și alte proiecte, inclusiv CREIC. Centrul regional de industrii creative este alt eșec al municipalității. Din cauza studiile geodezice prost realizate, lucrările care trebuiau finalizate în exercițiul trecut al Comisiei Europene nu sunt gata în totalitate nici astăzi. Se speră ca drumul de legătură cu acest obiectiv să fie terminat în decembrie 2021.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.