GALERIE FOTO Cea mai faină masă din Cluj este „Masa bunei vecinătăți”. Despre ce este vorba + Cele mai frumoase flori

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     1215 Vizualizări.  

Strada Potaissa din centrul Clujului a fost duminică extrem de însuflețită. „Cea mai frumoasă stradă din Cluj”, așa cum este ea considerată de către foarte mulți clujeni, a fost în aceste zile gazda unui eveniment care i-a adus și mai multă notorietate: „Piața de flori altfel”. Zeci de comercianți și-au expus aici plante și flori excepționale. Iar clienți au fost destui. 

Potaissa, un răgaz de două ore

Dar strada Potaissa a luat duminică un răgaz de două ore, între 13:00 și 15:00, pentru o inițiativă mai mult decât lăudabilă: „Masa bunei vecinătăți”.

Ce a însemnat asta: toți cei care au trecut pe aici în această perioadă de timp au putut mânca ori savura preparatele aduse de participanți. Și asta a venit după anunțul organizatorului Andi Daisler:

Duminică luăm masa împreună pe cea mai frumoasă stradă din Cluj. Ne așezăm cu toții, între orele 13 și 15, la <Masa Bunei Vecinătăți>, locul care va reuni cele mai delicioase preparate pregătite de către clujeni. Oricine poate contribui exact așa cum își dorește – cu un borcan de zacuscă, o prăjitură aromată de vară sau o plăcintă tradițională. Pe toate le vom împărți la picnic-ul desfășurat în mijlocul a mii de flori, într-o atmosferă desprinsă din povești. Vom demonstra, încă o dată, că Strada Potaissa e despre comunitate. Despre oameni care cred în idei îndrăznețe, despre bunătate, culoare și energie pozitivă”.

Piața de flori de pe Potaissa
Iar anunțul său a prins atât de bine, încât piața de flori de pe Potaissa a fost asaltată, efectiv, de clujeni care s-au simțit extraordinar.
Au fost salate de tot felul, cu ciuperci, brânză sau cu pui, ori maioneze care îți făceau cu ochiul din farfurie, dar și pateuri umplute cu vișine, zacuști cu vinete sau fasole, tarte și terine, a fost și un chec de excepție, slană afumată care se topea în gură, lângă care erau aruncate câteva cepe roșii frumoase numa’ bune de spart cu puțină sare grunjoasă, prăjituri și prăjiturele, sucuri bio din soc și din alte plante, gomboți și bezele. Da, ăstea au fost. Și mult mai multe.
USAMV a adus niște brânzeturi excepționale și o slăninuță care se topea în gură. Butelcuța din imagine nu era chiar din 1912 :-)). Foto: Media9
Dar ce spune Andi Daisler despre proiectul „Masa bunei vecinătăți:
„De unde mi-a venit ideea? Păi, ce să zic, popoarele din Vest au în cultura lor statul în stradă și împărțirea bucatelor cu oamenii. Noi o avem doar în cultura satelor, în care toate divergențele între vecini erau soluționate la masa de duminică, atunci când, probabil, nimic nu mai părea de nerezolvat.
Așa că ne-am gândit să le dăm o pauză prin contract vendorilor (vânzătorilor – n.r.) care sunt foarte ocupați cu ceea ce fac. Să respire și ei puțin, să-și ia o pauză binemeritată și să împartă mâncare cu oameni pe care nu-i cunosc, dar pe care îi vor cunoaște după ce vor fi mâncat împreună.
Așa a luat naștere <Masa bunei vecinătăți>, într-o încercare de a regăsi spiritul unei comunități în jurul unei mese pline cu produse aduse de fiecare în parte. Funcționează, am mai făcut-o în trecut (în 2019 – n.r), dar anul ăsta a fost de mai mare anvergură”, a declarat Andi Daisler.

„Piața de flori altfel 2022” de pe strada Potaissa din Cluj-Napoca este deshisă până luni, 13 iunie, la ora 22:00.

Cine este omul cu ideea
Andi Daisler a fost unul dintre cei mai buni jurnaliști clujeni din perioada 2006-2016. A intrat, mai apoi, în afaceri, și a făcut-o cu succes. În prezent este manager de marketing și comunicare pentru „Daisler Print House”, dar și președintele „Asociației Daisler”. Este creatorul proiectelor „Strada Potaissa”, „Lights On Romania”, „Centrul Verde” și „Blue Monday”.
Cele mai frumoase flori sunt … pe strada Potaissa

 

About