Ce ne învață drama lui Christian Eriksen. Bugetarea participativă a lui Emil Boc, salvată de un proiect național

Autor  Ionel Lespuc   în       4 luni în urmã     5974 Vizualizări.  

Incidentul în care a fost implicat fotbalistul Christian Eriksen, la Euro 2020, ne-a arătat cât de importante sunt defibrilatoarele. Sunt mari șanse ca prezența unui asemenea aparat portabil la meciul de fotbal Danemarca – Finlanda să fi salvat viața celui mai bun jucător danez al generației sale.

Ce legătură are asta cu Clujul? În 2018, unul dintre proiectele câștigătoare ale programului de bugetare participativă de la Cluj a fost tocmai instalarea unor defibrilatoare automate externe în locuri publice din oraș. Aceste defibrilatoare ar putea salva vieți și la noi.

“Introducerea defibrilatoarelor automate externe în locuri și instituții publice din Cluj-Napoca ar crește rata de supraviețuirie a victimelor care suferă un stop cardio-respirator. Având în vedere rata de dezvoltare accelerată a orașului, a populației în continuă creștere, a numărului de turiști în creștere și a evenimentelor desfășurate de-a lungul unui an în Cluj-Napoca, este din ce în ce mai clar că sistemul de urgență este suprasolicitat, iar introducerea defibrilatoarelor automate externe ar spori șansele de supraviețuire ale potențialelor victime”, se arată în motivarea propunerii.

Fibrilația ventriculară face ca mușchiul inimii să nu se contracteze în mod corespunzător. Nu există sânge în vasele de sânge și, prin urmare, nu ajunge sânge în creier. Pacientul este complet inconștient și moare câteva minute mai târziu, dacă nu este resuscitat. Pentru a pune capăt haosului electric, este necesar un defibrilator. Acesta dă șocul electric; nodul sinusal are din nou șansa de a transmite impulsuri normale, restabilind ordinea electrică.

S-au indicat și posibile amplasamente: “Locurile publice și de interes turistic din orașul Cluj-Napoca, precum și instituțiile publice: ex. Piața Unirii, Piața Mihai Mihai Viteazu, Piața Avram Iancu, Piața 1 Mai, Piața Lucian Blaga, Casa de cultură a studenților, Parcul Central, Cetățuie, Cluj Arena, Sala Polivalentă, Parcul sportiv Babeș, gară, autogară, Biblioteca central universitară, Biblioteca „Octavian Goga”, cinematograful Florin Piersic, Judecătorie etc.”

De trei ani, ideea a ajuns la stadiul de “proiectare”. Altfel spus, Primăria nu a făcut nimic în direcția aceasta. Întrebat vineri, la Realitatea FM, cum va duce la bun sfârșit acest proiect emanat de cetățeni, Emil Boc a spus că există un proiect național care rezolvă inacțiunea locală.

“Ne sincronizăm cu dimensiunea națională, pentru că este un proiect național de instalare de defibrilatoare. În iulie probabil că vor sosi și urmează să decidem unde vor fi instalate împreună cu ISU. Apoi ei au obligația să le monitorizeze, întrețină și vegheze. Probabil că în luna iulie vor fi instalate”, a spus Boc.

De altfel, Emil Boc a anunțat că tocmai a pornit la drum noul program de bugetare participativă online. După ce în 2020 s-a spus că a fost oprit ca să fie regândit, anul acesta a fost repornit fix ca în varianta sa din perioada 2017-2019.

About