Ce absurd! Boc se laudă că “U” Cluj nu poartă Primăria pe piept

Autor  Ionel Lespuc   în  ,      1 lunã în urmã     1240 Vizualizări.  

E adevărat. O mulțime de echipe, din diverse discipline sportive, joacă purtând pe piept inscripții ca “Primăria X” sau “Consiliul Județean Y”. V-ați gândit vreodată ce înseamnă asta? Ați observat ce absurd este? Primăria și Consiliul Județean sunt instituții publice care reprezintă cetățeanul și care își compun bugetele din contribuția cetățeanului, fie el persoană juridică sau fizică. Nu sunt s.r.l.-uri, deci nu produc, ci doar cheltuie. Sunt niște intermediari.

Altfel spus, pe tricouri ar trebui să scrie “cetățenii orașului X” sau “cetățenii județului Y”. Așa ar fi corect. S-ar putea promova obiective turistice din oraș/județ, ca să vină bani în plus la bugetele locale. Așa ar fi profitabil. Cum se întâmplă acum este o simplă șmecherie politică, primarii și președinții de consilii județene privesc spre următoarele alegeri, iar societatea civilă închide ochii. Ba este și o formă de obediență a celor care conduc cluburile. 

La Cluj-Napoca, nicio echipă nu poartă primăria pe tricouri, deși municipalitatea oferă diverse sume de bani de la buget. Ne-am gândit că asta se întâmplă întrucât administrația publică este mai „smart” și își înțelege rolul de intermediar. Vă propunem o declarație de astăzi a primarului Emil Boc, oferită pentru Napoca Live, în care pare totuși că nu a înțeles pe deplin.

“Ei știu (cei de la “U” Cluj n.r.) bine că au tot sprijinul. Tocmai le-am aprobat contribuția financiară de la bugetul local. Și vedeți că Primăria nu are nicio siglă pe tricouri, deși este sponsorul principal. I-am lăsat să își aducă bani de la alți sponsori, să nu ne punem noi acolo că Primăria Cluj-Napoca este sponsorul principal. Nu. Dacă vă uitați, pe tricouri nu există Primăria. În timp ce vă uitați la toate echipele din țară că cel mai mare sponsor este primăria nu știu care. Noi nu facem asta ostentativ, suntem la firul ierbii și ajutăm din spate. Am zis ok, folosiți partea asta ca să atrageți fonduri și venituri suplimentare. Nu ținem noi să fim pe tricouri”, a spus Boc. Sublim și altruist, dar Primăria nu este s.r.l.

Invers, am putea cere ca pe sacoul primarului să apară mesajul „cetățenii Clujului”. Noi suntem „sponsorii” lui Emil Boc, dar am zis să nu fim ostentativi. 🙂

Domnule primar, dragi angajați ai Primăriei. Sunteți servanți publici, în traducere din engleză, lucrați cu banii cetățenilor și sunteți plătiți de ei. Chiar trebuie explicat lucrul acesta în 2021? Dacă chiar vreți să puneți ceva pe pieptul fotbaliștilor de la “U”, atunci să fie mesajul “Vizitați Clujul”.

FOTO: FC Universitatea Cluj

About