Care este cea mai frumoasă clădire din Cluj, construită în ultimii 30 de ani? Specialiștii s-au adunat și nu au ajuns la un consens

Care este cea mai frumoasă clădire din Cluj, construită în ultimii 30 de ani? Specialiștii invitați la conferința „The Future of Transylvanian Cities” (Viitorul orașelor transilvănene) au răspuns la această întrebare.
Invitații au evaluat situația actuală a municipiului per ansamblu, în mod special a dealului Cetățuii și au discutat despre posibilitățile orașului. Fără să pună degetul pe vreo clădire anume. Evenimentul a fost organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC) în 16-17 noiembrie la Centrul MCC din Cluj-Napoca.
La discuție au participat Dr. Virgil Pop, arhitect, profesor universitar, specialist în protejarea monumentelor și siturilor istorice, Dan Clinci, arhitect, project manager la Institutul pentru Cercetări în Economie Circulară şi Mediu „Ernest Lupan”, Tibor Weber, inginer civil, fondator și manager al Weberbau, Camelia Sisak și Dr. Silviu Aldea, arhitecți și cadre didactice ale Facultății de Arhitectură și Urbanism la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, fondatori ai Atelier MASS, care se ocupă de reabilitarea dealului Cetățuii.
Discuția a fost moderată de Dr. Szabolcs Guttmann, arhitect specializat în protejarea monumentelor și siturilor istorice. Dealul Cetățuii este un loc emblematic în Cluj, iar în ciuda greutăților, toată lumea are intenții bune și proiectul avansează, au spus specialiștii. Însă conflictele apar imediat ce ies în evidență interesele personale. Azi toată zona Cetățuii are 7 proprietari care creează situații absurde.
Invitații au mai specificat că elementele dominante în peisajul urban indică valorile orașului, dar în ultimii ani această imagine a fost perturbată de urmărirea unor profituri temporare. Silueta orașului este un simbol în sine, și peisajul urban este o moștenire istorică care necesită îngrijire.
În cadrul evenimentului, Dan Ștefan Tarcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, a vorbit despre dezvoltările în curs și planurile de viitor ale orașului, cum ar fi electrificarea completă a transportului public, extinderea rețelei de piste pentru bicicliști și reducerea emisiilor de carbon ale orașului. El consideră că conferința a atins teme actuale, de importanță mare, având în vedere provocările viitoare ale orașului în dezvoltarea urbană, precum eficiența energetică, gestionarea resurselor naturale, reabilitarea spaţiilor verzi și gestionarea traficului, toare care duc la creșterea calității vieții.