Blocul cu scandal de pe Parâng. „Puteam să facem multe blocuri cu patru etaje, care să umple terenul”

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     4099 Vizualizări.  

Proiectul blocului cu trei niveluri de subsol, parter și zece etaje, propus pe strada Parâng, nu a ajuns încă în Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism (CTATU) a Primăriei, dar rămâne un subiect fierbinte. Investitorii insistă să ridice acolo acel bloc înalt. Conform planului urbanistic general (PUG), unitatea de referință din acel spațiu este UM4 – terenul este construibil și nici urbaniștilor nu le este limpede care este regimul de înălțime.

În emisiunea Real Estate Agenda, de la Napoca Live, arhitectul Vlad Negru a spus că tocmai asta face planul urbanistic zonal (PUZ) propus, reglementează parcela de opt hectare de pe malul pârâului Calvaria. Emisiunea Real Estate Agenda este realizată în colaborare cu Media9.

Arhitectul a explicat că locuitorii din zonă vor avea de câștigat spațiu verde amenajat  (acum zona nu este utilizată deloc), spații comerciale și o sistematizare a circulației rutiere. Valorile reieșite din studiul de trafic arată creșteri nesemnificative pe străzile Parâng, Tazlău și Bucegi, de aproximativ 4%.

“O jumătate din teren va fi amenajată ca parc. Amplasarea blocului spre Parâng s-a făcut în urma discuțiilor din cadrul comisiei (de urbanism n.r.) și este materializată în urma răspunsurilor primite de la comisie. Am gândit o suprafață de 4.000 de metri pătrați de spațiu verde care se alipește zonei La Terenuri. Ca regim de înălțime, nu depășim blocurile de pe Parâng. Același coeficient de utilizare a terenului (CUT n.r.) putem să îl atingem cu o clădire mai înaltă și lăsăm spațiu verde extins sau cu multe blocuri cu patru etaje, care să umple terenul. Ne-am gândit că zona este deja bordată deja cu blocuri de zece etaje, pe Parâng și Mehedinți, și că asta e varianta firească să eliberăm cât mai mult spațiu verde de care locuitorii din zonă nu au beneficiat până acum”, a spus Vlad Negru. 

Cei mai afectați vor fi locuitorii de pe strada Parâng 23, care nu vor mai vedea răsăritul. “Distanța propusă între blocuri este generoasă, cât înălțimea clădirii noastre. O priveliște sau alta nu este un element de reglementare urbanistică”, a replicat Negru.

În emisiune a intervenit unul dintre contestatarii proiectului. Adrian Dohotaru, de la ONG-ul SOS – societate organizată sustenabil, este co-organizatorul unui protest îndreptat împotriva proiectului. “Avem nevoie de zone verzi, de altfel spațiile publice verzi sunt în topul nevoilor românilor și al clujenilor”, a spus fostul deputat, care locuiește în Mănăștur, în apropiere de parcela pe care ar urma să se ridice imobilul nou. „Noi suntem în Mănăștur o mică parte dintre cei care se opun proiectului, sunt mulți clujeni nemulțumiți. Am cerut Primăriei să nu dea aprobări acestui proiect imobiliar, în condițiile în care nu avem suficiente spații verzi și avem probleme de trafic aici în cartier”, a mai declarat Dohotaru.

Proiectul va ajunge în vara acestui an în Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism și este de văzut ce vor propune specialiștii din această comisie, respectiv ce aviz va da arhitectul șef al municipiului.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.