Blocaj, la Apahida. Luptă aprigă între două femei pentru scaunul de viceprimar

Autor  Ionel Lespuc   în       1 saptãmânã în urmã     850 Vizualizări  

Votul de la alegerile locale le dă bătăi de cap partidelor, în Apahida. Așa cum am mai scris, primar este Grigore Fati (foto), de la PSD. În Consiliul Local, PSD a primit șase mandate, PNL, șapte, USR Plus s-a ales cu trei scaune la masă, iar PMP, cu unul.

Dacă primarul era de dreapta, se crea natural o majoritate PNL – USR Plus, probabil și PMP. Dar, cum spuneam, edilul șef este de la PSD.

Ședința extraordinară de Consiliu Local în care se vor stabili comisiile și viceprimarul va avea loc, probabil, săptămâna viitoare. Nu au venit două validări de consilieri locale de la instanță, iar Grigore Fati este în izolare la domiciliu până marți, pentru că a fost diagnosticat cu covid.

Pentru locul de viceprimar se luptă două doamne: Ligia Pop, de la PNL, și Maria Rodilă, de la USR Plus. Niciuna nu vrea să îi cedeze locul celeilalte și, ca în proverb, s-ar putea să câștige al treilea.

Am discutat cu primarul Fati. “Doamna Ligia Pop este conflictuală, nu se poate lucra cu dânsa. Ne-am întâlnit, i-am spus punctul mei de vedere, l-am comunicat și șefilor PNL de la Cluj. Sunt de acord să pun pe altcineva din partid, sunt trei consilieri cu care s-ar putea discuta. Doamna Maria Rodilă, de la USR Plus, mi se pare peste Ligia Pop ca valoare. Mie nu îmi place USR-ul deloc. Dar cei de aici sunt diferiți de cei de sus, cu doamna Rodilă s-ar putea discuta. Eu nu vreau alianță, pot gestiona și un Consiliu Local potrivnic. Le dau bugetul și programul de investiții; nu le place un proiect, să pună altul și să mute banii”, a spus Grigore Fati.

Primarul a spus de ce crede că e bătaie mare pe postul de viceprimar. Fati spune că o miză e salariul de aproape 6.000 de lei, o alta este dorința de a crește în preferințele publicului pentru 2024: “Sunt șanse mici să mai candidez peste patru ani, 90% că mă voi retrage. Dorința mea este să pregătesc tot pe cineva de la PSD. Viceprimarul își poate crea notorietatea care să îl plaseze pe o poziție favorizată la alegerile următoare”.

Din cauza blocajului și a pandemiei, nu s-a ținut încă nicio ședință ordinară de Consiliu Local de la alegeri. Sunt peste 50 de proiecte în așteptare, în acest moment.

E de urmărit, pentru pasionații jocurilor politice, cine va ieși viceprimar la Apahida, pe de o parte, și cum își va impune primarul proiectele dacă deliberativul îi va fi ostil, pe de altă parte. Ar fi păcat să bată pasul pe loc toată comuna din pricina unor jocuri politice.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.