Bloc cu 24 de apartamente, aprobat. Compania care schimbă la față centrul Clujului

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     4543 Vizualizări.  

Există o companie clujeană ale cărei proiecte imobiliare propuse se aseamănă. În primul rând, majoritatea sunt realizate de același arhitect, Vass Csilla, așa că au o unitate de gândire. Le poți deosebi de celelalte dintr-o privire. Apoi, cele mai multe, dacă nu toate, sunt poziționate în centru. Sigur, într-o noțiune mai extinsă de centru, care merge până spre fabrica de bere, spre gară. Foarte important, absolut toate clădirile propuse sunt reduse ca înălțime, nu agresează indicii urbanistici, nu încarcă traficul cu sute de mașini. Și vin pe locul unor case vechi, uzate din punct de vedere moral. Ca urmare, trec relativ lin prin comisiile de la Primărie, fie că vorbim despre siguranța circulației, fie că ne referim la urbanism. E o rețetă? Să nu fii lacom e mereu o rețetă, am spune noi. Firma se numește Solaris; printre acționari este unul dintre fiii celebrului actor Dorel Vișan.

Ultimul plan urbanistic de detaliu (PUD) Solaris care a trecut de comisia tehnică de urbanism este un bloc cu cinci etaje pe strada Burebista, într-o zonă de restructurare urbană. Ca să nu lase nimic la voia întâmplării, proiectantul a venit cu trei variante de mobilare a parcelei, astfel încât specialiștii au putut să opteze. Săptămâna trecută, arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop, a anunțat că va oferi aviz favorabil, cu precizarea că varianta finală să treacă ulterior prin comisia de estetică urbană a Primăriei. Urmează ca investiția să fie votată în Consiliul Local și apoi autorizată.

1.275

de metri pătrați are parcela pe care se propune acest proiect imobiliar cu subsol, parter, patru etaje întregi și unul retras.

Ansamblul va cuprinde 24 apartamente la nivelurile superioare, un spațiu dedicat serviciilor profesionale la parterul dinspre strada Burebista și un garaj auto subteran cu acces prin intermediul unei rampe auto, cu un singur sens. La subsol va fi amenajat un garaj auto pentru 24 autoturisme (un alt loc de parcare va fi amenajat la sol), un depozit de biciclete cu 25 de locuri și un adăpost de protecție civilă.

533

de metri pătrați este suprafața construită propusă pentru edificiul de pe strada Burebista. Suprafața desfășurată ar urma să fie de 2.887 de metri pătrați.

În curtea ansamblului sunt prevăzuți și 271 de metri pătrați de spații verzi.

Atrium. Așa se numește proiectul de pe strada Burebista 5-7. V-am spus despre portofoliul Solaris; fiecare ansamblu are un nume: Eden se va construi pe Horea, Platinum se ridică pe strada Moldovei, iar celelalte investiții sunt finalizate: Elite și Arena sunt poziționate pe strada Moldovei, Astoria, pe Einstein, City, pe Traian, Park, pe Someșului, Central, pe Paris, și așa mai departe.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.