Bashar Molhem, președintele ATOP Cluj, propune eliminarea indemnizațiilor membrilor: „Putem decide local, nu trebuie să așteptăm Bucureștiul”

Consilierul județean PNL Bashar Molhem, noul președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Cluj, a lansat public o propunere de reformă privind funcționarea acestei structuri. Într-un mesaj postat pe rețelele sociale, Molhem susține că membrii ATOP nu ar trebui să fie remunerați, având deja salarii din instituțiile pe care le reprezintă.
„Consider că putem elimina indemnizațiile membrilor ATOP, prin decizii ale consiliilor județene. O astfel de măsură n-ar mai trebui așteptată de la București”, afirmă Molhem.
El subliniază că structura este una necesară și eficientă, însă poate funcționa prin implicare voluntară. „La Cluj se vor căuta soluții legale în acest sens”, adaugă consilierul liberal.
Bashar Molhem atrage atenția asupra costurilor ridicate ale acestor autorități la nivel național: 20 de milioane de lei anual, iar de la înființarea ATOP-urilor, peste 200 de milioane de lei. „Sunt bani care puteau merge poate către un spital modern ori către școli”, spune el.
În ceea ce privește Clujul, Molhem precizează că indemnizațiile sunt printre cele mai mici din țară, la un procent de 7,5% din salariul președintelui CJ. În alte județe, însă, se ajunge până la 30%, ceea ce poate însemna până la 3.000 de lei lunar pentru câteva ședințe.
La finalul postării, Bashar Molhem lansează un apel către celelalte consilii județene: „Dacă există respect pentru resursele statului, invit și celelalte consilii județene să procedeze la fel.”
Mesajul complet transmis de Bashar Molhem:
„Din noua mea calitate de președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică Cluj – al acestui ATOP despre care se vorbește deja, de câteva zile – vin cu o propunere de bun simț.
Consider că putem elimina indemnizațiile membrilor ATOP, prin decizii ale consiliilor județene. O astfel de măsură n-ar mai trebui așteptată de la București.
O structură precum ATOP este importantă, și-a dovedit utilitatea, a dezvoltat multe proiecte importante. Dar autoritatea poate să funcționeze prin implicarea voluntară a membrilor săi, care sunt deja plătiți de instituțiile de stat din care aceștia provin.
Dacă facem un calcul, la nivel național statul cheltuie anual 20 de milioane de lei pentru ATOP-uri. De la înființarea lor, suma totală a trecut de 200 de milioane de lei. Sunt bani care puteau merge poate către un spital modern ori către școli.
În unele județe ATOP-ul cheltuiește mai mult, în unele mai puțin. Ce pot să vă spun în privința Clujului este că indemnizațiile sunt deja printre cele mai mici din țară: un procent de 7,5% din salariul președintelui consiliului județean. În alte județe, procentul ajunge chiar la 30%, adică un membru ATOP poate încasa și 3.000 de lei pe lună, pentru câteva ședințe.
Dacă s-a ridicat problema că aceste ATOP-uri reprezintă o cheltuială inutilă pentru stat, haideți să eliminăm cheltuiala și nu activitatea în sine a structurii.
Toate instituțiile care se ocupă de siguranța cetățenilor colaborează foarte bine în cadrul acestor ATOP-uri, prin urmare soluția nu este să desființăm ceva ce funcționează, ci să încercăm să introducem principiul implicării voluntare, aspect pe care l-a subliniat și președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.
Noi la Cluj vom găsi forma legală prin care activitatea membrilor ATOP să se desfășoare benevol. Dacă există respect pentru resursele statului, invit și celelalte consilii județene să procedeze la fel.”