Azi se aprobă legătura A3-DN1. Boc: “Va scoate traficul din zona Baciu și de pe Bulevardul Muncii”

Autor  Ionel Lespuc   în       2 luni în urmã     6460 Vizualizări.  

În ședința de guvern de astăzi ar urma să se aprobe indicatorii tehnico-economici pentru centura A3-DN1, de la Tureni. Este un drum de cinci kilometri, plus două noduri rutiere, care ar urma să coste 789 de milioane de lei. Pe traseu sunt nouă poduri sau pasaje.

“Astăzi proiectul va intra în sedința de guvern. Este o lucrare extrem de importantă pentru Cluj, care va scoate trafic de pe zona Baciu – Bdul Muncii. Acest trafic va merge direct pe centura Vâlcele – Apahida pentru cei care doresc să ajungă în Maramureș sau Bistrița”, a spus Emil Boc, la Napoca Live.

Traficul se reduce, e posibil, însă în continuare cei care vin dinspre vest vor tranzita zona Baciu – Bdul Muncii, dacă vor dori să ajungă la Bistrița sau Baia Mare.

Acest drum este, în viziunea guvernului, primul pas din noul drum expres Turda – Halmeu. “Sectorul de drum promovat pentru realizarea conexiunii dintre Autostrada A3 (zona Turda) şi DN 1(zona Tureni) face parte din proiectul Drum Expres Turda – Halmeu, sub denumirea Drumul Someşului/Someş Expres ce este identificat în cadrul Master Planului General de Transport aprobat. Drumul expres va asigura legătura dintre două căi principale de transport: autostrada A3 (Turda) și drumul național european DN1/E81 în zona localităţii Tureni, degrevând traficul greu şi de tranzit din Municipiul Turda, scurtând timpii de parcurs între zona metropolitană Cluj și Autostrăzile A10 Turda – Sebeş și A3 Transilvania, contribuind la reducerea emisiilor de noxe din mediul urban al municipiului Turda care este traversat în prezent de DN1 şi DN 15”, se arată în nota de fundamentare.

18

luni este durata prevăzută pentru execuția lucrării.

“Drumul expres intersectează drumul național DN 1 la km 457+750 unde este prevăzută amenajarea unui nod rutier tip trompetă simplă, având prevăzute bretele de intrare – ieșire cu câte două benzi pe sens pe relațiile Cluj-A3 și A3-Cluj, iar pe relațiile Turda-A3, A3-Turda bretelele vor fi prevăzute cu câte o banda pe sens”, se mai arată în document.

Finanţarea investiţiei se realizează din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020 şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

După aprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenți obiectivului de investiții „Drum expres pentru realizarea conexiunii dintre Autostrada A3 (zona Turda) şi Drum Naţional DN 1(zona Tureni)“, județul Cluj, se va putea trece la licitația pentru proiectare și execuție. 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.