Avem Parcul Mare, cu un lac. Acesta va fi Parcul Mic, cu două lacuri

Autor  Ionel Lespuc   în       2 luni în urmã     1344 Vizualizări  

Primăria Cluj-Napoca a scos la licitație amenajarea unui parc important al orașului, lăsat ani buni în paragină.

„Execuție de lucrări – Revitalizare și activare Parcul Feroviarilor” este licitația publicată săptămâna aceasta în sistemul național de achiziții publice.

Pentru acest proiect a fost organizat un concurs de soluții, care a identificat soluții ingenioase și moderne pentru acest spațiu verde din apropierea centrului. Asiza este biroul de arhitectură care a câștigat competiția.

5,3

hectare va avea Parcul Feroviarilor, putem să îi spune Parcul Mic. Spre comparație, Parcul Mare, botezat „Simion Bărnuțiu”, are 13 hectare. Pădurea clujenilor, de pe Bulevardul Muncii, va avea peste 20 de hectare, iar Parcul Est se anunță cel mai generos, peste 40 de hectare de zonă verde.

Urmează să se construiască două lacuri, unul de 1.088 de metri pătrați, iar celălalt de 548 de metri pătrați. Acestea vor fi despărțite de o platformă de odihnă, de pe care va putea fi admirată priveliștea. Se vor planta arbori și alte tipuri de vegetație, vor fi amplasate bănci moderne, echipamente de joacă și de fitness, se va construi un loc pentru jocuri de masă, se vor instala cișmele, rastele pentru biciclete, iluminat public. De asemenea, se vor edifica un pavilion și două amfiteatre. Vor fi realizate două pasarele pietonale, ce vor lega malurile reamenajate ale Someșului. Strada Parcul Feroviarilor va fi modernizată, va avea piste de biciclete, trotuare, arbori și iluminat public modern.

43,280,882

lei este suma estimată pentru execuția acestui proiect, undeva spre 9 milioane de euro. Cu TVA inclus trece bine de 10.

Data limită pentru depunerea ofertelor este 16 noiembrie. Durata de realizare a investiției este de 22 de luni.

Iată cele patru obiective majore de investiții:

  • Obiect de investiție 1 – Amenajare Parcul Feroviarilor- suprafață 53.457 mp.
  • Obiect de investiție 2 – Amenajare strada Parcul Feroviarilor – suprafață  8.496 mp.
  • Obiect de investiție 3 – Amenajare maluri râul Someș în dreptul parcului

– malul drept al râului Someșul Mic  – suprafață  2.906 mp.

– malul stâng al râului Someșul Mic- suprafață  4.421 mp.

  • Obiect de investiție 4 – Realizare două pasarele pietonale peste râul Someș în dreptul parcului.

“Marea provocare a acestui proiect a fost păstrarea conceptului general de amenajare și a elementelor arhitecturale și peisagere propuse din faza concursului de soluții. Este, cred, miza oricărei soluții de concurs, de a-și valida căutările și inovațiile prin transpunerea lor în realitate, o realitate de cele mai multe ori condiționată de o serie de constrângeri normative, juridice, funciare, economice etc. În acest sens pot spune că proiectul realizat de noi și-a propus să respecte și să detaliaze principiile conținute în soluția concursului internațional de proiecte, reușind într-o mare măsură acest lucru”, a spus Vlad Sebastian Rusu, fondator Asiza, arhitectul care a coordonat realizarea proiectului.

About