Autoritățile promit de 6 ori mai mulți kilometri de autostrăzi până la Revelion decât în primele 11 luni din 2023

Autor  admin   în       2 saptãmâni în urmã     10295 Vizualizări.  

Lucrările la tronsonul dintre Chețani și Câmpia Turzii, din Autostrada Transilvania, au avansat în 2023. Porțiunea care va permite circulația neîntreruptă pe 120 km de drum rapid între Târgu-Mureș și Gilău, lângă Cluj-Napoca, va fi inaugurată în decembrie, promit autoritățile.

România a inaugurat în 2023 puțin peste un kilometru de autostradă pe lună: 13,5 în total, potrivit unei analize făcute de europaliberă.ro. Promisiunile la început de an erau mărețe: cel puțin 100 km. Oficialii Companiei de Autostrăzi susțin că ținta va fi atinsă în decembrie, însă reprezentanții Asociației Pro Infrastructura sunt sceptici.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), instituția publică responsabilă cu construcția de drumuri rapide în România, promite că, într-o lună, va inaugura de șase ori mai mulți kilometri decât a făcut în primele 11 luni ale anului.

CNAIR a dat în folosință până în noiembrie 13,5 kilometri de autostradă, de aproape zece ori mai puțin decât promiteau, la începutul anului 2023, oficialii români din Transporturi.

Cei 13,5 km, pe care un șofer îi poate parcurge în șapte minute, au dus la atingerea unei borne simbolice pentru România: 1.000 de kilometri de drumuri rapide.

De la acel moment, din septembrie, niciun alt tronson nu a mai fost deschis.

Într-un răspuns pentru Europa Liberă, reprezentanții Companiei de Autostrăzi promit că, până la finele acestui an, alți 90 de kilometri de autostradă vor fi inaugurați.

Cei mai mulți kilometri, 33, ar urma să fie dați în folosință în preajma Capitalei, pe autostrada de centură A0.

Alți 32 de kilometri de drum rapid vor fi pe șoseaua expres dintre Craiova și Pitești. La aceștia se adaugă 15,6 km pe Autostrada Transilvania (Chețani-Câmpia Turzii) și 11 pe drumul expres Oradea-Arad.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.