Arhitectul Șerban Țigănaș: „Administrația din Cluj ar trebui să reevalueze serios calitatea vieții în cartierele orașului”

Autor  Ionel Lespuc   în       3 saptãmâni în urmã     654 Vizualizări.  

În cadrul emisiunii Urbea9, produsă de Media9, arhitectul Șerban Țigănaș a abordat subiectul implementării conceptului de „oraș de 15 minute” în Cluj-Napoca. Discuția vină la nici o săptămână după conferința susținută în BTarena de Carlos Moreno, urbanistul francez care a dezvoltat acest concept în 2016, și care a devenit de atunci un model urbanistic aplicat în zeci de orașe din întreaga lume.

Potrivit lui Șerban Țigănaș, autoritățile locale din Cluj ar trebui să evalueze atent principiile promovate de Moreno și să realizeze o analiză critică a orașului, concentrându-se pe cartografierea zonelor și pe verificarea performanței acestora în asigurarea calității vieții locuitorilor. „Dacă vor face acest lucru, vor descoperi că sunt zone destul de întinse în cartiere care sunt foarte, foarte departe de a avea performanța asigurării unei calități a vieții despre care se vorbește mult în Cluj, prin servicii de proximitate”, a declarat arhitectul.

Principiul de „oraș de 15 minute” presupune ca locuitorii să aibă acces la toate serviciile esențiale (precum educație, sănătate, comerț și recreere) la maximum 15 minute de mers pe jos sau cu bicicleta de locuințele lor. Modelul este aplicat pe scară largă în numeroase orașe din Europa, Asia și America, contribuind la crearea unor comunități mai sustenabile și la îmbunătățirea calității vieții.

În Cluj, deși conceptul este des menționat în discursurile publice și este promovat ca obiectiv, Șerban Țigănaș avertizează că implementarea sa este departe de realitate în multe cartiere. Astfel, administrația ar trebui să se gândească serios la validitatea acestor principii și să acționeze pentru a le transpune în mod concret, mai ales în zonele în care accesul la servicii de proximitate este limitat.

 

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.