Arborii din centru. Sau când primarul Emil Boc și principalul său critic sunt de aceeași parte a baricadei + Își face societatea civilă partid?

Autor  Ionel Lespuc   în       9 luni în urmã     1402 Vizualizări.  

Comisia tehnică de urbanism a luat în discuție astăzi problema arborilor de pe strada Universității. Arhitectul care a gândit noua configurație a zonei, Macalik Arnold, a explicat că păstrarea arborilor ar strica întregul concept. Că teiul din fața Bisericii Piariștilor nu are ce căuta acolo. Nu a fost suficient.

A primit și ajutor. Arhitectul Vlad Negru a explicat că proiectul este coerent, că arborii stau sprijiniți cu coroana de niște clădiri, că fațada barocă a bisericii merită mai multă atenție. Și, atenție, a subliniat că multe alte investiții publice au întâmpinat rezistență, iar acum sunt spații apreciate: Piața Muzeului, închiderea laturii vestice a Pieței Unirii, strada Horea.

Degeaba. Hotărârea nu s-a luat, dar tonul primarului Emil Boc a fost părtinitor. Pe el civicii l-au convins demult. Aproape sigur, municipalitatea va decide păstrarea arborilor așa cum sunt. E și un context pre-electoral, nu se permit pași greșiți. 

Cauza societății civile a fost susținută de Adrian Dohotaru, de la Societatea Organizată Sustenabil, care a citat specialiști precum peisagistul Nicolas Triboi sau de la Institutul de Cercetări Biologice, dar și arhitecți din comisia tehnică, precum Ligia Subțirică sau Voicu Bozac. În urmă cu două săptămâni, proiectul lui Macalik a fost apărat de reprezentanții Ordinului Arhitecților din România, Daniela Maier și Dan Domșa, care acum s-au abținut.

„Dezbaterea publică s-a încheiat, vom face un anunț săptămâna aceasta”, a spus Emil Boc. Și probabil, cum spuneam, va fi pro-arbori. Este aproape o premieră când primarul și principalul său critic din societatea civilă, Szakats Istvan, jubilează la unison.

Încă din timpul ședinței, activistul a postat pe grupul de Facebook Clujul Civic un mesaj victorios, dar și unul care are o componentă mai mult politică decât civică. „Ne vrem orașul înapoi. Cum procedăm?” Poate e naivitate, dar putem crede că mâine-poimâine grupul de Facebook va deveni partid. Sunt 15.000 de oameni înscriși, nu e o cantitate de neglijat.

„Da, copacii de pe Universității rămân. Veste mare. După ședința de CTATU de azi, e imposibil ca proiectul să mai continue pe bază de drujbă și excavator. Putem pune gâtul jos pe asta. OSĂ urmeze săptămâna asta și “decizia” primăriei – dar care, cam evident, deja e luată. Pe scurt, victorie copaci. Dar și mai important, victorie ideea că cetățenii trebuie implicați în proiectele orașului. Iar pe asta, treaba abia cum începe. Vom reuși să depășim cacealmalele numite consultări publice, baterile de burtă în cerc restrâns de tip CIIC? Suntem în stare să creăm un set de instrumente reale pentru co-crearea orașului? Astea-s întrebările mari. Iar cele două major win-uri, (ne)Betonarea Someșului și păstrarea copacilor de pe Universității – dar și multe altele – ne vor putea servi ca prilej de analiză și planificare de noi acțiuni. Respect miilor de cetățeni clujeni care au semnat petițiile pe caz, și zecilor care s-au implicat în dezbaterile publice. Dar de fapt respect clujenilor care încep să se sature de gargară și PR și vor revenirea la cinstit, real, și rezonabil. Ne vrem orașul înapoi. Cum procedăm?”

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.