Ansamblul mixed-use Iulius Carbochim e din nou în dezbatere publică. Se pregătește să intre în Consiliul Local

Autor  Ionel Lespuc   în       8 luni în urmã     3322 Vizualizări.  

Ansamblul mixed-use Iulius Carbochim a fost pus în dezbatere publică. Este faza în care planul urbanistic zonal a trecut de comisia tehnică de urbanism, primind avizul favorabil din partea arhitectului șef al municipiului, și se pregătește să fie aprobat în Consiliul Local.

Rămân tot mai puțini pași de făcut. După ce obține HCL-ul, proiectul va merge spre autorizare. Iar dacă lucrurile evoluează într-un ritm normal, până la finalul anului sau începutul lui 2025 autorizația va fi înmânată beneficiarului.

13,7

hectare măsoară terenul pe care se propune ansamblul mixed-use, format din spații de birouri și rezidențiale, spații culturale, parc și mall.

Dezbaterea despre Iulius Carbochim a fost foarte vie în comunitate. Un grup de activiști civici au formulat diverse solicitări. Cele mai sensibile teme au fost legate de spațiul verde pe sol natural (întrucât există și spațiu verde peste subsol) și de zona verde de pe malul Someșului, respectiv de intenția de demolare a vechilor spații industriale. Biroul de proiectare Trans Form, cel care a realizat planul urbanistic zonal, le-a răspuns tuturor.

La prima temă, Trans Form a venit cu multe cifre: totalul spațiilor verzi pe sol natural va fi de 29,399,15 metri pătrați, adică 3 hectare, la care se adaugă 12.764,47 metri pătrați peste subsol, adică aproape 1,3 hectare. În total, în jurul a 4,3 hectare de grădină urbană, aproape cât Parcul Feroviarilor. Din întregul parcelei, este mai mult de 30%.

Apoi, malul verde al Someșului va avea lățimi cuprinse între 37 și 83 de metri, cu o “strangulare” de 25 de metri în dreptul unei stații de transformare.

Cât privește demolările, este simplu. Nimic din interiorul fabricii Carbochim nu este catalogat drept patrimoniu industrial. Totuși, două clădiri industriale vor fi păstrate și convertite în spații culturale, respectiv de co-working, pentru susținerea inițiativelor locale. În ceea ce privește spațiul cultural, Iulius și-a asumat realizarea unui centru dedicat artelor spectacolului, în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean, care va găzdui concerte, spectacole de teatru și dans contemporan, evenimente de modă, design și arte media.

Societatea civilă a insistat și pentru piste de biciclete pe malul Someșului, ca parte a culoarului nemotorizat dintre Gilău și Apahida. Beneficiarii nu au avut nimic împotrivă.

500

de milioane de euro este suma care ar urma să fie imvestită în construirea acestui nou ansamblu.

Proiectul va aduce sume uriașe în economia Clujului. Aproape 47 de milioane de euro ar urma să fie cheltuiți pentru proiecte de interes public, de la lărgirea unor artere la construirea de poduri peste Someș. S-au calculat și câți bani vor fi vărsați anual în bugetul municipiului: 23 milioane euro.

Beneficiarul, Rivus Investments, o companie a grupului Iulius, și-a asumat, prin contract, să reabiliteze/reamenajeze Piața 1 Mai și strada Porțelanului, care va avea dimensiuni de bulevard, dar și să dezvolte trasee pietonale și velo pe malul Someșului. De altfel, urmează să se construiască un pod auto și două pasarele pietonale și velo peste râul Someș.

Mall-ul va fi cel mai mare din România, cu spații comerciale, dar și pentru activități. Va avea patru niveluri de subsol, parter, trei etaje (și un etaj tehnic).

152

de apartamente se estimează că va avea blocul care se propune lângă mall-ul Iulius Carbochim. Clădirea ar putea deveni una dintre cele mai înalte din Cluj, 19 etaje. Până la autorizare lucrurile se mai pot însă modifica, acesta este doar nivelul maxim admis.

În proiect există și o clădire de birouri, care a fost proiectată cu opt etaje.

4.800

de locuri de parcare se propun în cele patru niveluri de subsol ale ansamblului.

Proiectul va fi conectat cu mai multe investiții publice viitoare. Putem vorbi aici despre culoarul rutier de nord, altfel spus bulevardul Câmpul Pâinii, de trenul metropolitan și de culoarul verde albastru, care cuprinde Someșul și malurile sale.

About