Analistul George Jiglău, la „Politică mioritică” 3, despre leadershipul lui Emil Boc: „De ce încă nu vine cineva din urmă care să preia formal bastonul de mareșal?”

Autor  admin   în  ,      1 lunã în urmã     1704 Vizualizări.  

Media9 vă propune o rubrică de analiză politică, acum, înainte de alegeri. Este pentru cei care spun „Nu știu cine candidează”, dar care nu continuă și cu „Oricum nu merg la vot”. Dimpotrivă. Vor să meargă, vor să afle, vor să se implice. „Politică mioritică” este rubrica pe care i-am propus-o unui analist echilibrat și echidistant, George Jiglău, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Astăzi, George Jiglău vorbește despre leadershipul lui Emil Boc și despre numărul mare de mandate pe care le-a adunat.

„E limpede că la nivel de primari vorbim de multe exemple de persoane care acumulează un număr mare de mandate, lucru favorizat masiv și de faptul că primarii sunt aleși într-un singur tur. Aici este o anomalie pe care nimeni care a avut de-a face cu rolul de legiuitor în zona electorală nu l-a putut explica – de ce doar mandatele președintelui sunt limitate ca număr, în timp ce mandatele altor aleși, măcar al primarilor care sunt aleși tot individual, nu sunt limitate. La Cluj-Napoca este totuși o situație atipică dintr-un anumit punct de vedere. Spre deosebire de alte contexte locale în care avem de-a face cu acest fenomen, Emil Boc, de când este primar și chiar dinainte, de când a apărut ca tânăr politician, venit din zona universitară, cu priză la tineri și la studenți, deci de mai bine de 20 de ani, chiar a știut să crească tineri. Organizația de tineret a PD(L)/PNL, așa cum a arătat ea de atunci încoace, e înțesată de nume pe care astăzi le regăsim în funcții importante din administrație, la nivel local sau central. Ăsta e un mare plus pentru Boc, dintr-o perspectivă de leadership. Dar cu atât mai mult rămâne întrebarea de ce încă nu vine cineva din urmă care să preia formal bastonul de mareșal. Un posibil răspuns pe care îl găsesc este episodul Apostu, încheiat nefericit, care aproape l-a costat și pe Emil Boc realegerea ca primar în 2012. Există și varianta securizării postului de primar pentru PNL cu ocazia acestor alegeri, după care să vină un nou salt spre o funcție mai înaltă, însă acest scenariu a mai planat asupra lui Emil Boc, l-a respins mereu și deocamdată nici nu s-a materializat.

O altă variantă stă în existența acestor mari proiecte de infrastructură – metroul în primul rând – care este marele pariu al acestei perioade de maturitate a lui Emil Boc ca primar și pe care nu cred că vrea încă să îl lase din mână. Dacă însă noul mandat, la finalul căruia orașul ar trebui să fie un mare șantier, dar cu un orizont rezonabil de timp pentru materializare, nu va merge bine din perspectiva acestui pariu.

Analistul George Jiglău, la „Politică mioritică” 1, despre „europarlamentare”: „Mă aștept la un scor foarte bun al AUR+SOS, către 30%”

Analistul George Jiglău, la „Politică mioritică” 2, despre o contradicție: „Când nu e în alianță cu PSD, PNL insistă să se prezinte drept o alternativă la PSD”

Nu putem generaliza ca să spunem că e din oficiu mai rău ca o persoană să stea mult într-o funcție și nu e din oficiu bine când apare o persoană nouă. Lucrurile trebuie judecate de la caz la caz. Problema apare atunci când la nivelul electoratului intervine un soi de inerție. Îmi amintesc de anii ’90 – “Cu cine votezi la președinte? Cu Iliescu, doar el e președintele, nu?”. Dar asta ține și de electorat și de filtrele fiecărui alegător atunci când merge la vot”.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.