Alin Tișe anunță o „revoluție administrativă”. Autorizația de construire online

Autor  Ionel Lespuc   în       11 luni în urmã     371 Vizualizări.  

Consiliul județean Cluj va elibera, începând de la 1 iulie 2022, autorizații de construire în format online. 

“Din luna iulie, Consiliul județean va emite autorizații de construire în format online, valide juridic. Cererile se vor depune online, la un singur ghișeu, împreună cu documentația aferentă, urmând ca noi să emitem, la fel ca certificatele de urbanism, autorizația de construire în 10 zile lucrătoare. Cetățeanul trebuie să își facă un cont, să aibă un card bancar, ca să poată să plătească online, iar beneficiarul sau arhitectul trebuie să depună documentația în format electronic”, a spus Alin Tișe, președintele Consiliului județean.

60

de unități administrativ-teritoriale din cele 75 ale județului beneficiază de digitalizarea urbanismului. Celelalte 15, orașele și câteva comune, au propriul birou de urbanism.

„Suntem singura autoritate publică ce eliberează certificate de urbanism și autorizații de construire online, valide din punct de vedere juridic. Funcționarul public nu va mai trebui să intre în contact cu beneficiarii și arhitecții. Este o altă fază a proiectului de digitalizare a urbanismului. Este o revoluție administrativă”, a declarat Tișe.

29

de certificate de urbanism online a emis până acum Consiliul județean. “Lumea încă nu știe, mai sunt mulți care le depun fizic”, a afirmat Tișe.

Consiliul județean are în plan a treia etapă de digitalizare, prin realizarea unui atlas teritorial, care să includă toate planurile urbanistice (generale sau zonale) aprobate ori propuse. În această fază, CJ Cluj își va integra datele cu cele de la companiile avizatoare (apă, gaz etc), iar cetățeanul nu va mai trebui să obțină personal avizele.

Există și o etapă a patra, la recepția, în care documentele se vor putea elibera online, la fel și atestarea construcției.

 “Ne dorim o digitalizare completă. Angajații Consiliului județean vor putea opera cu 25% mai multe certificate pe zi. Odată cu implementarea totală a digitalizării, termenele se vor scurta, iar performanța administrativă va crește”, a subliniat Alin Tișe.

About