Aflăm azi cine pune prefectul de Cluj?

Autor  Ionel Lespuc   în       1 saptãmânã în urmã     362 Vizualizări  

Coaliția de guvernare negociază astăzi, din nou, împărțirea prefecților. Este a patra dată stabilită. În două cazuri, liderii coaliției nu s-au mai întâlnit; a treia oară, luni, s-au despărțit certați. „Sunt județe pe care le vrem toți. De exemplu, Cluj, Sibiu, Constanța, Timiș sau Iași”, declarau surse participante la negocieri, citate de Digi24.

Fiecare județ va avea un prefect și cel puțin doi subprefecți. PNL ar urma să numească prefecți în 23 de județe, USR PLUS în 14 și UDMR în 5 județe. De asemenea, PNL va avea 47 de subprefecți, USR PLUS – 28 și UDMR – 10.

Cel mai probabil, prefecții vor fi stabiliți printr-un sistem de tragere: PNL alege primul, urmat de USR PLUS și UDMR, după care, de la a doua tragere, PNL alege câte 2 prefecți, iar USR PLUS și UDMR câte unul.

Ce se întâmplă la Cluj? Actualul prefect, Mircea Abrudean (foto sus, în dreapta), a fost săptămâna trecută la București ca să își negocieze funcția de secretar general al Guvernului. O funcție importantă, cu rang de ministru, care însă este vizată și de Lucian Heiuș, care a ratat de puțin funcția de ministru de Finanțe. Pentru Abrudean există scenariul A, la SGG, scenariul B, să rămână prefect, și C, să rămână pe dinafară. Este însă puțin probabil, pentru că prefectul Clujului are parte de susținere politică.

USR PLUS are mai multe variante, în funcție de poziția pe care o vor obține șefii alianței la negocieri. În interior s-au anunțat mai multe persoane care sunt interesate și va exista o procedură de desemnare.

În acest moment, Clujul are un prefect și doi subprefecți: Mircea Abrudean este secondat de Irina Munteanu, instalată de PNL, și de Gyorke Zoltan, pus de UDMR, care a fost demis de două ori, însă a revenit în funcție după ce a dat Guvernul în judecată.

About