ADI Eco Metropolitan ar trebui să fie de partea cetățenilor. Iar azi pare că e departament al Supercom

Autor  admin   în       5 luni în urmã     756 Vizualizări.  

Operatorul de salubritate Supercom este încă într-o perioadă de grație. Cel puțin așa pare să se raportează la companie Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Eco Metropolitan.

Principiul „plătește pentru cât arunci” nu este respectat, pubelele cu cip s-au instalat într-o mică parte a municipiului, și nu a aplicat nicio sancțiune operatorului, deși acesta nu a realizat nici măcar o campanie de informare a cetățenilor privind colectarea selectivă.

De asemenea, au fost constatate reduceri ale frecvenței colectării deșeurilor și creșteri tarifare cu 2 lei/persoană (cel puțin la comunele din lotul 2).

27

ianuarie este data de la care Supercom a început să opereze pe lotul 1 din județul Cluj, cel din care face parte și municipiul Cluj-Napoca.

Întrebat despre această așa-zisă perioadă de grație, directorul ADI Eco Metropolitan, Marius Bălu, a preferat să nu comenteze.

Probleme sunt, și chiar mai grave, la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), preluat în administrare de Supercom din aprilie 2023.

Consiliul Județean (CJ Cluj), Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Cluj și Garda Națională de Mediu (GNM) Cluj au realizat controale la CMID, fiind emise avize de rectificare a deficiențelor și stabilind penalitați de 30.000 lei.

GNM a constatat nerespectări ale prevederilor Autorizației Integrate de Mediu si faptul ca randamentul stației de sortare este de doar 26%, iar al stației de tratare mecano-biologică (TMB) de 61%, fiind aplicat un avertisment si amenzi de 120.000 lei.

APM a constatat depozitări neconforme și depășiri ale nivelului de hidrogen sulfurat din aer de aproximativ 13%. Cu toate acestea, a emis la 11.08.2023 viza anuală de mediu pentru operarea CMID.

Deficiențele constatate de organele de control nu au fost încă remediate, iar Supercom nu a făcut publică nicio raportare privind indicatorii de performanță ai activității, respectiv nu transmite raportări nici către Agenția de Dezvoltare Intercomunitară ECO Metropolitan.

Nu se pune problema rezilierii contractului, însă organizatorul serviciului de colectare a deșeurilor, ADI Eco Metropolitan, ar trebui să fie de partea cetățenilor. Iar azi pare că e departament al Supercom. Și, foarte convenabil, conducerea Consiliului Județean nu se implică, pe motiv că a delegat toate pârghiile către ADI Eco Metropolitan. Ghiciți cine are cel mai mult de pierdut.

About