10 case, o grădiniță – 384 de apartamente, tot o grădiniță. Claudiu Salanță a boicotat ședințele de urbanism ale municipiului în semn de protest

Autor  Ionel Lespuc   în       12 luni în urmã     2000 Vizualizări.  

Claudiu Salanță este arhitectul șef al județului Cluj și este un specialist unanim respectat. Singurele momente când este atacat au mai degrabă legătură cu coincidența de nume cu un mare dezvoltator imobiliar.

Nu sunt nici măcar rude. Claudiu Salanță conduce, alături de Alin Tișe, ședințele Comisiei tehnice de urbanism de la Consiliul Județean, dar face parte și din Comisia de urbanism a Primăriei Cluj-Napoca. E acolo în calitate de reprezentant RUR – Registrul Urbaniștilor din România.

În emisiunea Real Estate Agenda, produsă de Napoca Live, în colaborare cu Media9, Claudiu Salanță a spus în premieră că a boicotat timp de doi ani ședințele comisiei Primăriei în semn de protest. De anul acesta, Salanță a revenit.

Puteți vedea aici emisiunea:

„Am participat o perioadă, după care – acum nu am nimic de ascuns – nu mi s-a părut că este corect față de cei 10 cetățeni din Borhanci să aibă trei respingeri în trei comisii de urbanism și să li se solicite la 10 case o grădiniță. Și în aceeași ședință de urbanism, unui dezvoltator imobiliar, la 384 de apartamente, să i se ceară tot o grădiniță.

Mi se pare inechitabil pentru proiectele mici. Din punctul meu de vedere, în momentul în care analizezi într-o comisie, trebuie să existe echitate. Vedeți, că ați participat la noi la ședințe, sunt două culoare. Noi avem două culoare de avizare: unul pentru oamenii care doresc să-și facă o casă, o cabană și unul pentru cei care doresc să facă investiții mai mari.

Pentru că este normal, investițiile mai mari generează un impact mai mare, e nevoie de studii suplimentare. În momentul în care niște cetățeni vin să ceară 10 case, mi se pare un minim de respect față de ei să-și poată construi aceste case. Pentru că ei vor să aibă doar o locuință, aici nu pot să spui că greșesc cu ceva dacă vor să-și crească o calitatea vieții”, a spus Salanță.

Întrebat dacă gestul său a fost o formă de protest, arhitectul șef a răspuns: „Puteți să considerați și așa”.

Media9 a scris despre momentul în care primarul Emil Boc a crezut că e mare urbanist și a cerut o grădiniță lângă viitorul hub educațional din Borhanci. Între timp, proiectul a fost avizat favorabil, dar are interdicție de recepție până în 2026.

Cum s-a răzbunat Emil Boc pe singurul arbitru internațional de baschet din Cluj

DECLARAȚIE
„Și copiii mei stau la bloc ca dumneavoastră. Să respectăm orașul. Nu aveți un proiect de interes public. Sunteți privat. Interesul public prevalează față de orice interes privat. La revedere! Nu înțelegeți, e treaba dvs! Nu se aprobă proiectul dumneavoastră fără să aveți o creșă”.

Emil Boc, în 16 februarie 2021

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.