1% pentru cultură. Petiția adresată lui Emil Boc

Autor  admin   în       3 luni în urmã     676 Vizualizări.  

Sectorul cultural clujean, prin vocea artistului plastic Szskats Istvan, a redactat o petiție prin care are două mari solicitări adresate primarului Emil Boc și Consiliului Local.

„Vrem 1% pentru cultură. Din acest an.
Vrem sistem de finanțare pe OG51/1998, profesionist și transparent. Din acest an”, cere Szakats.

Motivația acestor solicitări este aceea că banii cu care Primăria finanțează sectorul cultural nu ajung mereu acolo unde este nevoie de ei.

„În ultimii ani, zeci de organizații culturale de marcă au tras oblonul la Cluj-Napoca. Vorbim de un fenomen de atrofiere a producției culturale locale. Acest fenomen a început deja să devină vizibil la scară largă și să-și facă o serie de efecte sociale negative. Producția cultura locală generează și întreține relația cetățeanului cu orașul, apartenența la oraș. În ultimul deceniu, acest argument, adus constant în fața autorităților de către sectorul cultural local, s-a întâlnit cel mai mult ba cu dezinteresul, ba cu incapacitatea, ba cu eschivarea Primăriei de-a adresa neajunsurile grave semnalate de sector”, afirmă artistul plastic.

Szakats vine și cu statistici:

2024 este deja al optulea an în care Primăria promite că o să aloce sume adecvate pentru finanțarea producției culturale locale. În realitate, acele “3% din bugetul local” asumate în documentele strategice ale administrației sunt, stagnant, mai puțin de 0.5% din buget. An de an, Primăria creează aparența că ascultă mesajele sectorului. În realitate, le igmoră.

2024 este al patrulea an în care Primăria promite în fiecare an că o să reformeze cadrul de finanțare al culturii, de pe Legea 350 pe OG 51. În realitate, ea continuă să folosească cadrul vechi, neprofesionist și netransparent, iar în acest an a ajuns chiar să tergiverseze înscrierea pe circuitul legal a unei propuneri de regulament nou, dezvoltat în colaborare cu specialiști ai sectorului.

Petiția poate fi semnată AICI.

About